SENTÈNCIA A COREA DEL SUD

L'hereu de Samsung, condemnat a cinc anys de presó per corrupció

El tribunal considera provat que Lee va entregar suborns a l'expresidenta Park a canvi d'un tracte de favor

DRO03 SEÚL (COREA DEL SUR) 25/08/2017.- El heredero del grupo Samsung, Lee Jae-yong, llega al Tribunal del Distrito Central de Seúl (Corea del Sur) en el ámbito de su proceso judicial por corrupción dentro de la trama de la Rasputina, y para el que la fiscalía pide 12 años de prisión. Está previsto que la justicia emita hoy el veredicto. EFE/Chung Sung-Jun / Pool

DRO03 SEÚL (COREA DEL SUR) 25/08/2017.- El heredero del grupo Samsung, Lee Jae-yong, llega al Tribunal del Distrito Central de Seúl (Corea del Sur) en el ámbito de su proceso judicial por corrupción dentro de la trama de la Rasputina, y para el que la fiscalía pide 12 años de prisión. Está previsto que la justicia emita hoy el veredicto. EFE/Chung Sung-Jun / Pool / CHUNG SUNG-JUN / POOL (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Corea del Sud ha condemnat aquest divendres a cinc anys de presó el líder de facto i hereu del grup Samsung, Lee Jae-yong, per la seva implicació en el cas de corrupció conegut com la trama de la 'Rasputina'. La sala 417 del tribunal de Districte Central de Seül ha considerat provat que Lee va entregar suborns a l'expresidenta sud-coreana Park Geun-hye amb l'expectativa d'obtenir favors del Govern en la seva consolidació com a líder del grup, a més de cometre altres delictes. 

La lectura del veredicte, així com tot el procés judicial al voltant de Lee, ha generat una gran expectació a Corea del Sud, on els mitjans locals es refereixen a ell com "el judici del segle" per les repercussions que pot tenir en la imatge i lideratge del principal conglomerat empresarial sud-coreà -aporta la cinquena part del PIB nacional- i la seva possible influència sobre la futura sentència de l'expresidenta sud-coreana Park Geun-hye, que va dimitir arran de l'escàndol. 

Més de 450 persones es van apuntar aquesta setmana en el sorteig per aconseguir un dels 30 seients disponibles en l'última sessió del procés per presenciar en directe la lectura del dictamen, a la qual s'ha prohibit l'accés de fotògrafs i càmeres de televisió.

Uns 800 policies antiavalots han sigut desplegats al voltant del tribunal de Districte Central de Seül per evitar enfrontaments entre grups de manifestants partidaris i contraris a la condemna. La policia, a més, està custodiant l'entrada dels jutjats per evitar l'entrada de manifestants.

Suborn i tracte de favor

Lee, de 49 anys, està detingut des de mitjans de febrer, quan la fiscalia va presentar càrrecs contra ell per delictes comesos presumptament en el marc del 'cas Rasputina' (que va suposar la destitució i l'arrest de Park) i que haurien permès a Samsung obtenir un tracte de favor per part de les autoritats.

L'home que lidera de facto el grup empresarial més important del país asiàtic estava acusat de suborn per autoritzar el desviament de 43.000 milions de wons (32,3 milions d'euros) a fundacions sota el control de Choi Soon-sil, coneguda com la 'Rasputina' per la seva amistat amb l'expresidenta Park.

Notícies relacionades

Els pagaments s'haurien realitzat a canvi que el fons públic de pensions autoritzés el 2015 una fusió de dues filials de Samsung (una de les quals estava participada per l'esmentat fons), una operació que va reforçar el control de Lee sobre el grup.

Lee va agafar les regnes de Samsung el 2014 després que el seu pare, Lee Kun-hee, patís un infart que el va deixar incapacitat.