joieria

Un ex alt càrrec de Rabat, detingut per apropiació de rellotges

Els Mossos investiguen una possible operació de blanqueig de capitals

La firma va denunciar l'exdirector de botiga per la falta de peces per 800.000 euros

zentauroepp35346313 joyeria rabat170818133805

zentauroepp35346313 joyeria rabat170818133805 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià / Barcelona

L’exdirector de botiga de la joieria Rabat, al passeig de Gràcia 94 de Barcelona, Jordi Ortiz, va ser detingut pels Mossos d’Esquadra el 9 d’agost a l’Escala (Alt Empordà) a causa d’una denúncia de l’empresa en la qual se l’acusa d’un presumpte delicte d’apropiació indeguda i estafa. Rabat acusa el seu ex alt directiu (treballava a l’empresa des de feia més de 20 anys) d’haver sostret almenys cinc rellotges amb un preu de venda de gairebé 800.000 euros, que podrien arribar a ser 77 peces per un import conjunt de prop de tres mi­lions. 

    

Ortiz va quedar en llibertat el cap de setmana del 12 i 13 d’agost en qualitat d’investigat després de declarar en un jutjat de Figueres. Se li ha obert una causa pel presumpte delicte d’apropiació indeguda, amb caràcter agreujat, donada la quantia del material desaparegut. I se li han imposat mesures cautelars com l’obligació de presentar-se davant la policia dues vegades al mes, la retirada del passaport i la prohibició de sortir del territori, segons fonts  del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

    

Els Mossos també investiguen un possible delicte de blanqueig de capitals, ja que segons la denúncia els rellotges es van comprar en efectiu. I, a més, segons la versió de l’acusat davant la policia, no es tracta de cap sostracció, sinó que la desaparició de les peces era coneguda per l’empresa i respon a una presumpta operativa de blanqueig de capitals habitual en la companyia.

    

En la denúncia de Rabat contra Ortiz, amb data del 2 d’agost, s’explica que l’empresa va detectar durant aquest any alguns desordres d’inventari a la botiga de passeig de Gràcia 94 de Barcelona. Posteriorment, va comprovar que faltaven almenys quatre peces de la marca Richard Mille, amb un valor conjunt de venda de gairebé 800.000 euros. Després de diverses indagacions, els propietaris de Rabat van arribar a la conclusió que aquestes peces i altres les podria haver venut pel seu compte el director de botiga, sense complir els protocols de control de la companyia, «en un mercat paral·lel de peces per part del denunciat en connivència amb tercers fora del control de la joieria a la qual prestava els seus serveis», segons el text de la denúncia.

ACOMIADAMENT

En el mateix escrit s’afirma que Ortiz no va entregar ni les peces ni els diners de la seva presumpta venda i va ser acomiadat, a més de notificar-se-li que la companyia el denunciaria. A partir d’aquesta denúncia, Ortiz va ser detingut el 9 d’agost. 

    

No obstant, en una declaració realitzada davant la policia una vegada ja en condició de detingut i ratificada davant el jutge, Ortiz va donar una altra versió del fets. Segons l’exdirector de botiga, si els inventaris no quadren és perquè a la joieria se segueix una operativa que podria ser considerada de blanqueig de capitals i que funciona de la següent manera, en paraules d’Ortiz: «El client X va a la botiga, tria un rellotge, se l’emporta i el paga en efectiu… Posteriorment s’espera al client Y per poder facturar-li el rellotge. Per aquest motiu existeixen desfasaments temporals entre l’inventari en paper i les existències reals a la botiga». El client Y, que és estranger, cosa que permet a l’empresa recuperar part de l’IVA, segons Ortiz, obté a canvi un tracte privilegiat i descomptes addicionals.

    

L’exdirector de botiga va afegir que els clients Y eren proporcionats per «aconseguidors» que es dediquen a la compravenda de rellotges. Ortiz va afegir que aquesta operativa no només la realitzava ell, sinó altres empleats al seu càrrec i els d’altres joieries del grup. 

    

Fonts de Rabat rebaten la versió d’Ortiz recalcant que precisament va ser l’empresa la que va presentar la denúncia i que els fets són simplement que van sorprendre una persona de confiança en un delicte flagrant. Respecte a la investigació paral·lela oberta per blanqueig de capitals, la joieria la considera lògica tenint en compte que les peces desaparegudes presumptament es van vendre al comptat, segons la mateixa denúncia. 

Notícies relacionades

    

No és la primera vegada que Rabat surt relacionada amb temes de blanqueig. Fonts de la joieria recalquen que la companyia, donada la seva activitat, «permanentment està sotmesa a tot tipus d’investigacions i mai ha sigut condemnada per res, perquè sempre ha complert estrictament la legalitat». En tot cas, els Mossos han iniciat una investigació per corroborar si les declaracions d’Ortiz responen a la realitat o són només una estratègia de defensa.