La verema s'avança en la majoria de denominacions de Catalunya

El cop de calor del juliol provoca la recollida avançada a Costers de Segre i Penedès i accelera el procés en altres

zentauroepp39614324 pla obert de tres treballadors del camp collint ra m  imatge170811121436

zentauroepp39614324 pla obert de tres treballadors del camp collint ra m imatge170811121436 / Gemma Sanchez

1
Es llegeix en minuts

La intensa calor que ha experimentat Catalunya durant les últimes setmanes, després d'una primavera bastant seca, ha provocat l'avanç de la verema en la majoria de les zones vitivinícoles de Catalunya, segons ha posat de manifest la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat. 

El primer raïm es van recollir el 31 de juliol a la Denominació d'Origen (DO) Costers de Segre i en l'àrea vinícola del Penedès, aptes per a la DO Penedès, Catalunya i Cava. En concret, les varietats que s'estan veremant en aquestes zones són primerenques: Chardonnay i pinor noir, destinades a l'elaboració de vins de base espumosos. Aquesta setmana també ha començat la recollida de macabeu i macabeu de gra petit.

Durant la primera setmana d'agost s'ha multiplicat l'activitat a les vinyes. El director del Consell ReguladorFrancesc Olivella, ha assegurat a l'agència ACN que la d'aquest any és la verema més avançada de "tota la història", pel cop de calor que es va produir a finals de juliol. Olivella ha destacat, a més, que les vinyes encara pateixen els efectes de la sequera del 2016. Si es compara amb la de fa 20 anys, la verema s'ha avançat pràcticament tres setmanes. La DO Penedès, no obstant, garanteix que la maduració "és bona" i que el raïm és d'una qualitat "excel·lent". 

Altres denominacions

En la resta de regions vitícoles també s'ha avançat la verema respecte a any anterior. A la DO Terra Alta, la collita de les varietats  primerenques representa entre 10 i 15 dies d'antelació, mentre que a la DO Alella, és de 15 dies. En el cas de les varietats més tardanes (parellada, cabernet sauvignon, entre altres) se seguiran recol·lectant a finals de setembre i principis d'octubre, malgrat l'avanç de la verema.

Notícies relacionades

La meteorologia durant el desenvolupament vegetatiu de les vinyes ha fet que incidència general del míldiu --malaltia produïda per fongs-- hagi sigut baixa, així com la de l'oïdi, amb especial impacte en les varietats més sensibles, com carinyena, i en zones habitualment més afectades, pròximes a la costa. "La salut del raïm es pot considerar òptima i la qualitat és molt bona", destaca la Conselleria.

Segons les primeres estimacions de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) es preveu que la qualitat de la collita sigui similar a la del 2016, que va ser molt alta, amb un descens mitjà a les àrees on la meteorologia i les condicions del sol no siguin les òptimes.