Eulen, l'imperi que va sobreviure a un cisma familiar

L'empresa dels treballadors que provoquen el caos a l'aeroport de Barcelona és un imperi que va sobreviure a un cisma familiar

zentauroepp39549887 david  lvarez d ez va ser empresari espanyol  fundador del g170804171940

zentauroepp39549887 david lvarez d ez va ser empresari espanyol fundador del g170804171940

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquests dies molts es pregunten: ¿Què és Eulen? Especialment els que pateixen les demores per les cues als filtres de seguretat de l'aeroport de Barcelona. I la resta.

Els 360 treballadors d'aquesta companyia són els que fan vaga i provoquen llargues cues a les instal·lacions aeroportuàries. Però aquesta només és una de les divisions d'aquest imperi familiar que va crear el lleonès David Álvarez Díez el 1962. L'origen és Central de Limpieza El Sol, amb seu a Bilbao. Aquest grup, molt diversificat, té en l'actualitat més de 86.000 treballadors i més de 7.000 clients a 14 països.

La de seguretat privada és una de les activitats d'aquest conglomerat que va sobreviure a una guerra entre el fundador, que va morir el 2015 als 88 anys, i cinc dels seus set fills. Els seus negocis inclouen des de la neteja als serveis sociosanitaris. En essència, és un gegant dels serveis externalitzats amb vendes superiors als 1.500 milions d'euros anuals.

Vega Sicilia

A més d'Eulen, que també depèn d'una societat hòlding, va fundar el grup El Enebro, societat patrimonial pertanyent a la família, que compta entre els seus actius amb les Bodegas Vega Sicilia, que va comprar el 1982 i que són uns dels vins de gamma més alta. Va ser en aquesta societat on va viure els seus principals maldecaps, al ser l'epicentre d'una batalla familiar.

Quan Álvarez es va casar en terceres núpcies amb més de 80 anys amb la seva secretària gairebé 40 anys més jove, després d'enviudar de la seva primera dona i de la segona, tambié secretària, van sorgir els problemes. Descontent amb la gestió desenvolupada pels seus fills en va apartar cinc dels set.

Filla presidenta

Els cinc fills díscols van posar en marxa una batalla per controlar El Enebro. El conflicte es va enrocar als tribunals, on va estar durant els últims sis anys de vida de l'empresari. El repartiment establert de l'herència va deixar a l'actual presidenta del Grupo Eulen, María José Álvarez, el 59,1% del capital, i el 40,9% (en què ella també participa), per a la societat El Enebro, que controlen els cinc germans díscols.

Notícies relacionades

La companyia també va ser objecte d'investigació per un contracte de 2,3 milions d'euros firmat el 2012 amb l'ajuntament de la Corunya quan era alcalde d'aquesta ciutat Carlos Negreira, un dels dirigents del PP regional més pròxims al president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. Es dona la circumstància que Micaela Núñez Feijóo, germana del president autonòmic era apoderada de l'empresa a Galícia quan es va firmar el contracte.

Catalunya, amb Boi Ruiz com a conseller de Salut, es va haver de repetir el concurs de privatització de l'ambulatori i set consultoris de l'Escala (Alt Empordà) després que esclatés la polèmica per la concessió del contracte a Eulen, a la qual es considerava amb escassa experiència en aquest ram.