DISCRIMINACIÓ LABORAL

El Govern balear multa Iberia per exigir el test d'embaràs a les aspirants a una feina

L'aerolínia afirma que no ha deixat mai de contractar una dona per estar encinta després de retirar la prova

zentauroepp21736765 iberia azafata170710180908

zentauroepp21736765 iberia azafata170710180908
Multa per discriminació a Iberia

/

2
Es llegeix en minuts

El Govern balear ha imposat una sanció administrativa de 25.000 euros a la companyia Iberia per considerar discriminatori que sol·licités a les aspirants a treballar a la companyia una anàlisi d'orina que permetia saber si estaven embarassades. La Inspecció de Treball de l'Executiu autonòmic ha imposat aquesta multa després de desestimar les al·legacions de l'empresa al considerar que l'obligació d'informar sobre un embaràs no és adequada durant el procés selectiu, sinó després de la contractació.

L'aerolínia pot plantejar recurs d'alçada contra aquesta sanció i també la podria impugnar per via judicial, tot i que aquest mateix dilluns, en un comunicat oficial, ha respost a la polèmica creada assegurant que "mai" ha deixat de contractar una dona per estar encinta. Així mateix, ha assegurat que compta amb protocols "molt rigorosos" per protegir les dones encinta, les de plantilla i les aspirants, per no assignar-los tasques que puguin "posar en risc la seva salut i la del fetus".

En un comunicat oficial, ha recordat que el 46% de la seva plantilla són dones, i el 71% en el cas de les tripulants de cabina de passatgers (TCP), les hostesses. La gerent de Prevenció Laboral d'Iberia, María Teresa García, ha declarat que, en atenció a la "sensibilitat" que genera l'actual protocol de protecció de dones embarassades, l'empresa deixarà d'incloure la prova de l'embaràs en el reconeixement mèdic d'ingrés.

REACCIONS EN CONTRA

La sanció ha provocat nombroses reaccions, com la de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, que ha mostrat el seu "màxim rebuig absolut" per l'actitud d'Iberia amb les dones. "La maternitat no pot ser cap tipus de discriminació i obstacle per accedir a un lloc de treball; qualsevol empresa espanyola no hauria de demanar informació personal a cap de les persones que volen optar a un", ha recalcat Montserrat en una roda de premsa.

Davant situacions com aquesta, la ministra ha advocat per la posada en marxa del currículum cec, que amaga la identitat del demandant d'ocupació i amb el qual es pretén evitar qualsevol tipus de discriminació per sexe, "raça, orientació sexual, ideologia o per pensament".

Per la seva part, la consellera de Presidència de l'Executiu balear, Pilar Costa, s'ha congratulat que l'aerolínia hagi rectificat i que, a partir d'ara, no demani el test de l'embaràs. Costa ha explicat que l'Institut Balear de la Dona va rebre informació del fet i ho va comunicar a la direcció general de Treball de l'executiu autonòmic, que finalment ha imposat la referida sanció administrativa.

Notícies relacionades

També s'han pronunciat sobre aquest assumpte els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, que han considerat "insuficient" l'actuació de la Inspecció de Treball balear, ja que hauria d'haver sigut "més contundent" perquè es produeixen discriminacions de gènere "insuportables" a Espanya i, en aquest cas, es veu "amb prou nitidesa".

Álvarez ha cridat l'atenció sobre el fet que "una empresa multinacional com Iberia, amb tants assessors i tècnics, tregui una convocatòria en què clarament es discrimina la dona o requereix informació que pot permetre-ho".