PROPOSTA DEL SUPERVISOR

Linde demana més relació entre les cotitzacions i les pensions

El governador del Banc d'Espanya defensa una taxa de substitució fixa de les rendes de jubilació

Luis María Linde compareix al Congrés.

Luis María Linde compareix al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Luis María Linde, governador del Banc d'Espanya, ha plantejat la possibilitat d'establir una taxa de substitució fixa per a les pensions i una contributivitat i transparència més grans en el sistema. La taxa de substitució és el percentatge de la pensió en relació amb l'últim salari percebut en actiu.

En la seva compareixença davant la comissió d'Economia del Congrés per presentar l'informe anual del supervisor, Linde ha aprofundit en la part de l'informe ja conegut referit a les pensions, encara que els grups parlamentaris li van requerir informació sobre la situació de la banca i especialment del Popular i de Liberbank.

Linde ha reconegut la reducció de la pensió mitjana a la qual han conduït les últimes reformes del sistema de la Seguretat Social i que ha contribuït a "reduir la despesa". De cara al futur el governador del Banc d'Espanya ha posat sobre la taula una fórmula que en la seva opinió, ajudaria a "augmentar la sostenibilitat del sistema" i és l'establiment d'aquesta taxa de substitució fixa i per complir-la s'"adequarien els ingressos del sistema".

Notícies relacionades

També ha demanat un augment de la transparència del sistema per conèixer la relació entre les cotitzacions i les prestacions, mantenint mecanismes d'ajust automàtic que garanteixin l'equilibri financer.

Així mateix, ha criticat l'escassa vinculació entre els increments de productivitat i els salaris en les empreses espanyoles ja que la primera segueix sent "molt reduïda". En aquest sentit, ha assenyalat que els augments salarials amb prou feines incideixen en la productivitat de les empreses, en la seva opinió, perquè menys del 6% dels treballadors estan coberts per convenis d'empresa