El deute judicial (i financer) de la CAM

L'entitat, qualificada com "el pitjor del pitjor" pel Banc d'Espanya, està implicada en sis processos judicials

16575164 591

16575164 591 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
M. J. B. / BARCELONA

"El pitjor del pitjor". Són les paraules amb què Miguel Ángel Fernández Ordóñez, en aquella època governador del Banc d'Espanya, va qualificar l'entitat financera que acaba de ser intervinguda pel FROB. Les irregularitats financeres que havien descapitalitzat l'entitat li van costar a l'Estat un injecció inicial de 2.800 milions d'euros (més 1.000 milions de capital). Abans de ser 'venuda' al Banc Sabadell. El FROB se'n va desprendre per un euro i un Esquema de Protecció d'Actius (EPA) de fins a 16.610 milions d'euros, amb què es blindava el banc del 80% de pèrdues d'una cartera d'actius valorada comptablement en 24.644 milions.

Aquest sistema de protecció es va començar a activar de manera efectiva el 2015, un cop que es va esgotar un fons de provisions de 3.882 milions que es va aportar a la caixa. Des d'aleshores, l'entitat presidida per Josep Oliu remet anualment -fins al 2021- una liquidació en què es detalla la factura que ha de sufragar el Fons de Garantia de Dipòsit (FGD) per les pèrdues registrades a la cartera protegida.

El daltabaix financer de la caixa alacantina s'ha vist reflectit als jutjats en una profusió de causes judicials que sembla que no s'acaben. Per l'Audiència Nacional han passat sis causes relacionades amb la gestió de la CAM, de les quals tres tenen a veure directament amb operacions realitzades per la filial immobiliària de la caixa Tenedora de Inversiones y Participaciones (TIP).

SIS CAUSES JUDICIALS

La peça principal, que ara arriba a judici oral, indaga sobre el presumpte falsejament dels comptes. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va dictar l'obertura de judici oral contra vuit exdirectius de la CAM per irregularitats en la gestió de la caixa que van conduir a la seva fallida. La magistrada va fer seure al banc dels acusats l'expresident Modesto Crespo i l'exdirectora general de la caixa Dolores Amorós per la comissió d'un delicte de falsedat en els comptes anuals, delicte relatiu al mercat i els consumidors, manipulacions informatives, estafa agreujada, apropiació indeguda i falsedat en document mercantil.

Notícies relacionades

A aquesta s'hi ha de sumar la instrucció que el jutge Gómez Bermúdez està portant a terme sobre el pagament de dietes a l'expresident de la caixa Modesto Crespo, i la que està centrada en els negocis que, precisament a través de TIP (la societat immobialiaria de la caixa), va muntar la CAM al Carib. Un procés en què, a més de López Abad i de qui va ser el seu home de confiança a la caixa en afers immobiliaris, Daniel Gil, estan imputats els empresaris de Benidorm Juan Ferri i José Baldó.

També directament relacionades amb TIP estan les dues peces obertes pel jutge, que està instruint a més un procés per l'emissió i comercialització de quotes participatives, preferents i deute subordinat de la CAM.