ÍNDEXS DE REFERÈNCIA

La Generalitat demanarà a Economia la supressió de l'IRPH com a índex hipotecari

El Govern català considera que l'indicador és susceptible de manipulació per part de les entitats financeres

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La Generalitat de Catalunya dona suport a l’eliminació de l’IRPH com a referència del mercat hipotecari. La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera,va presentar ahir l’informe elaborat per la Universitat Pompeu Fabra en el qual es recomana canviar aquest índex per l’euríbor.

    

L’IRPH s’ha aplicat durant un llarg període de temps i és un índex de referència que consisteix en el tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys per adquirir una vivenda lliure. L’informe assegura que l’IRPH és susceptible de ser manipulat per les mateixes entitats financeres, principalment perquè són aquestes les que proporcionen les dades per al seu càlcul. Per aquesta raó es considera l’índex poc representatiu del mercat hipotecari.

    

En aquest sentit, l’evolució de l’euríbor i de l’IRPH és similar pel que fa a la tendència que segueix el tipus d’interès fixat pel Banc Central Europeu (BCE). No obstant, encara que l’euríbor està, en general, per sobre dels tipus oficials, presenta diferències de nivell no gaire importants. No obstant aquesta situació no es dona amb l’IRPH, que, sobretot en els últims anys, amb tipus d’interès molt baixos, presenta diferències substancials de nivell, i de cap manera ha baixat de l’1,9%, quan recentment els tipus oficials estaven al 0% i els valors de l’euríbor han arribat a ser negatius.

DENÚNCIES INTERPOSADES

Davant aquesta situació, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, demanarà per carta al Ministeri d’Economia la supressió d’aquest índex de referència hipotecària. Així mateix, l’ACC estudiarà les 107 denúncies interposades en aquesta matèria per persones afectades. En aquest sentit, avaluarà si falta informació clara; si hi ha simulació d’escenaris diversos relacionats amb l’evolució raonable dels tipus d’interès en el moment de contractar i si hi ha informació prèvia clara i comprensible sobre el cost comparatiu amb altres modalitats de préstec. 

Notícies relacionades

    

En el cas que es detecti abús per falta de transparència i «sempre que es pugui sostenir jurídicament», segons Ribera, l’ACC obrirà un expedient sancionador. L’informe sobre l’índex es dona a conèixer poc després que el Parlament de Catalunya aprovés el 9 de maig una resolució presentada per la majoria de grups.