CONFLICTE JUDICIAL

Revés d'un tribunal internacional a Espanya per la retallada a les renovables

El tribunal d'arbitratges del Banc Mundial dona la raó a l'Eiser Infrastructure i una filial luxemburguesa que hi havien invertit gairebé 1.000 milions

2
Es llegeix en minuts

L'Estat espanyol ha perdut el primer dels arbitratges internacionals resolts al tribunal internacional d'arranjament de diferències del Banc Mundial, el Ciadi, per les retallades aplicades des del 2010 a les energies renovables.

El laude, que ja ha sigut notificat a les parts, dona la raó en les seves pretensions a la firma britànica Eiser Infrastructure Limited i la seva filial luxemburguesa Energia Solar Luxembourg, que ha comptat en el procés amb l'assessorament d'Allen & Overy, han indicat a Europa Press fonts pròximes al procés.

Al fer les inversions, Eiser era soci a Espanya d'Elecnor i de la firma d'enginyeria Aries. La firma comptava amb un 36,95% d'Aries Solar Termoeléctrica (Aste), que té dues plantes termosolars de 50 megawatts (MW) a Alcázar de San Juan (Ciudad Real), i amb el 33,83% de Dioxipe Solar (Astexol), que desenvolupa una altra planta termosolar de 50 MW a Badajoz.

La inversió compromesa en aquestes tres centrals arriba als 935 milions d'euros i es va fer el 2007, el mateix exercici en què es va aprovar el reial decret 661/2007, l'aplicació del qual va provocar un ràpid ascens de les energies renovables.

Després d'aquest moment, el sector va ser sotmès a diverses retallades retributives, la primera a finals del 2010, amb el PSOE al poder, i l'última, el 2013, amb l'aprovació de la reforma del sector elèctric per part del Govern del PP.

La sentència del Ciadi suposa el primer revés als tribunals internacionals per a Espanya per aquestes retallades. El del gener 2016, el Tribunal Arbitral d'Estocolm també es va pronunciar sobre la demanda presentada per Charanne B. V. i Construction, Investments, dues societats vinculades a Isolux, per les retallades al sector fotovoltaic, encara que en aquella ocasió es va pronunciar a favor del regne d'Espanya.

Aquest ha sigut el primer laude arbitral internacional a resoldre's dels interposats contra Espanya en el sector renovable a l'empara del Tractat de la Carta de l'Energia.

Anteriorment, les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional també havien avalat les retallades aplicades pel Govern en aquesta matèria en els últims anys.

UNA TRENTENA DE DEMANDES

Notícies relacionades

Espanya acumula davant el Ciadi, dependent del Banc Mundial, gairebé una trentena de demandes d'inversors internacionals per les retallades aplicades a les energies renovables, ja que els inversors nacionals no poden recórrer al tribunal internacional d'arbitratge.

En el cas espanyol, les denúncies se centren tant en les retallades a l'energia solar i a la termosolar que el Govern va aplicar a finals del 2010 com en les que va dur a terme l'actual Executiu en funcions durant la legislatura que es va acabar a finals del 2015.