després d'haver sigut anul·lada per problemes formals

Brussel·les imposa una multa de 776 milions a 11 aerolínies per pactar preus

Air France-KLM, Air Canada, British Airways, Cargolux, Cathay Pacific Airways, Japan Airlines, LAN Xile, Martinair, Qantas, SAS i Singapore Airlines van acordar recàrrecs per combustible

 

 

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea ha imposat de nou la multa de 776 milions a 11 companyies aèries per pactar preus. La multa havia sigut anul·lada pel Tribunal General de la Unió Europea (TUE) per motius de procediment. En concret, les empreses multades són Air Canada, Air France-KLM, British Airways, Cargolux, Cathay Pacific Airways, Japan Airlines, LAN Xile, Martinair, Qantas, SAS i Singapore Airlines.

Lufthansa i la seva filial Swiss International Air Lines queden exemptes de les multes.

L'Executiu comunitari va imposar sancions a aquestes aerolínies el 2010 al saber que havien participat des del 1999 fins al 2006 en un cartell de fixació de preus en el mercat de serveis de transport aeri que havia afectat vols realitzats dins de l'espai econòmic europeu. Els acords consistien en contactes entre les aerolínies, tant bilaterals com multilaterals, amb l'objectiu de fixar el nivell dels recàrrecs per combustible i seguretat. Totes les companyies, excepte Qantas, van impugnar la decisió davant la justícia europea, que el desembre del 2015 va anul·lar la decisió al·legant un vici de procediment.

Brussel·les ha adoptat aquest divendres novament la decisió que va imposar les multes i ha apuntat en un comunicat que la nova "soluciona el vici apreciat" pel tribunal amb seu a Luxemburg "sense deixar de ser idèntica a l'anterior pel que fa als comportaments contraris a la competència".

LES MATEIXES MULTES QUE EL 2010

Notícies relacionades

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, ha recordat que "milions d'empreses depenen dels serveis de càrrega aèria", que transporten "més del 20% de totes les importacions de la UE i gairebé el 30% de les seves exportacions". "La decisió adoptada avui garanteix que les empreses integrants del cartell en el sector del transport aeri de mercaderies siguin sancionades pel seu comportament", ha subratllat.

L'Executiu comunitari ha imposat les mateixes multes que el 2010 a totes companyies aèries menys a Martinair, per reflectir el volum de negocis "significativament inferior" el 2016 respecte del de llavors. Lufthansa i la seva filial Swiss International Air Lines van tenir una dispensa total en virtut de la Comunicació sobre clemència del 2006, ja que havien posat el cartell en coneixement de la Comissió i li havien proporcionat informació valuosa.