conflicte dels estibadors

El debat de l'estiba comença al Congrés dels Diputats sense que el Govern tingui suports al decret

El sector rebutja les propostes de l'Executiu al considerar que no garanteixen els llocs de treball

3
Es llegeix en minuts

El debat de la reforma del sector de l'estiba s'ha iniciat al ple del Congrés sense que el Govern compti amb els suports suficients per tirar aquest decret endavant. Abans de començar el ple, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha advertit que el seu partit hi votarà en contra perquè no s'ha arribat a un acord amb el sector; el de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha confirmat que s'abstindrà en la votació, i el del PNB, Aitor Esteban, ha anunciat el vot a favor si el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, fa públics en el debat determinats compromisos.

Això suposa que el Govern no té, de moment, els suports suficients per tirar endavant aquest decret que compleix amb una sentència europea. "De moment el presentarem (el decret) i la votació correspondrà a ses senyories. A veure què passa", ha dit el ministre a l'arribar al ple.

Per la seva part, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que tots els diputats del seu grup estaran avui per votar en contra del decret. També estaran en aquest ple les tres diputades de Compromís, ERC i Units Podem que tornaven aquest mateix matí d'un viatge de feina de Nova York per arribar a temps al debat i la votació.

"Vam fer els comptes i podia dependre d'un sol vot i per això la diputada va avançar el seu vol", ha dit el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, sobre la diputada del seu partit, Marta Sorlí, que tornava d'aquest viatge.

Per la seva part, el portaveu de Nueva Canaries, Pedro Quevedo, ha confirmat el seu rebuig al Reial Decret Llei, i ha advertit que la norma no tirarà endavant per "mèrit exclusiu de l'actitud del Govern". 

L'acord d'última hora no va ser possible aquest dimecres tant pel caràcter dels representants que estaven asseguts a la taula de negociació com també per les propostes formulades. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va presentar la seva proposta en una reunió que patronal i sindicats ja tenien convocada, però que era de caràcter tècnic, és a dir, una trobada a la qual no assisteixen els màxims representants de les parts, sinó els seus advocats i assessors, que van assegurar no tenir capacitat "ni per negociar ni per pactar".

PROPOSTA REBUTJADA

No obstant, al final de l'acord, aquests assessors van manifestar una "opinió tècnica" no favorable a les quatre propostes del plantejament sorpresa de De la Serna. "En la nostra opinió, el document presentat pel ministre no compleix de cap manera la garantia de manteniment de l'ocupació", va indicar Víctor Díaz, un dels assessors de Coordinadora de Treballadors del Mar, principal sindicat d'estibadors, al final de la reunió sobre la proposta del ministre i la que constitueix la principal reivindicació del sector. "L'únic que fa és tornar a emplaçar sindicats i patronal a negociar sobre la subrogació dels estibadors", va afegir. "La garantia d'ocupació s'ha d'assegurar a través d'un mecanisme legal i el document només l'emplaça a la negociació entre les parts", va insistir.

Pel que fa al pla de prejubilacions voluntàries ofert per Foment, l'assessor de Coordinadora va apuntar que pot ser una mesura "positiva, però insuficient", perquè considera "difícil" que "un treballador del gremi decideixi deixar de treballar voluntàriament". A més, apunta que aquestes ajudes a la prejubilació estan condicionades a un eventual acord entre empreses i sindicats sobre subrogació.

En la seva opinió, la proposta del ministre "respon a una altra cosa diferent d'un intent seriós d'atendre les reivindicacions dels sindicats", va apuntar en relació amb la intenció de demanar suports parlamentaris. Per la seva banda, el representant de la patronal Anesco, el seu director gerent, Pedro García, es va limitar a "agrair" la presència del Govern en la reunió, i a indicar que "estudiaran la proposta que ha presentat".

LA VAGA, TAMBÉ PENDENT DEL CONGRÉS

Notícies relacionades

L'únic que van acordar sindicats i patronal en la nova reunió celebrada aquest dimecres és posar-se en contacte dijous a la tarda, un cop es conegui si el Decret Llei de reforma de l'estiba és aprovat o rebutjat pel Congrés.

En funció del resultat d'aquesta votació, els sindicats decidiran si mantenen les aturades encara convocades als ports, que comencen divendres, de manera que contemplen la seva suspensió en el cas que la reforma no aconsegueixi el vistiplau de la Cambra baixa. Així mateix, en funció del resultat de la votació al Parlament, determinaran les noves dates de reunió, i si aquestes reunions tornen a ser tècniques o amb màxims dirigents dels sindicats del ram (Coordinadora, CCOO, UGT, CIG i USO), la patronal Anesco i el mediador, el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña.