canvis en telecomunicacions

La UE pacta els límits de les tarifes de 'roaming', últim pas per a la itinerància gratuïta

El pròxim tràmit és que el marc legal sigui aprovat pels ministres al Consell i el ple del Parlament Europeu

4
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La Unió Europea va aconseguir aquest dimarts a la nit un acord sobre les tarifes màximes que els operadors es podran cobrar entre si quan els seus clients estiguin en un altre Estat membre, el 'roaming', fet que suposa l'últim pas de la legislació necessària per assegurar que des del juny d'aquest any les comunicacions en itinerància siguin gratuïtes a l'espai comunitari. El pròxim tràmit és que el nou marc legal sigui aprovat pels ministres al Consell i el ple del Parlament Europeu.

"Era l'última peça del puzle", ha celebrat el vicepresident de la Comissió Europea responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, que ha destacat que les noves normes asseguren als europeus que podrien viatjar dins de la UE "sense càrrecs de 'roaming' afegits"; alhora que es garanteix a les companyies que podran seguir oferint serveis competitius. Amb el final de les tarifes d'itinerància, s'espera que l'ús de dades a l'estranger es dispari, ja que els consumidors no hauran de recórrer a les connexions wifi per navegar de manera assequible.

Les condicions les han pactat els negociadors del Parlament Europeu, els Vint-i-set i l'Executiu comunitari en les últimes hores, de manera que encara necessiten el vistiplau formal de cada institució en les pròximes setmanes. A més dels límits a les tarifes majoristes, la Unió Europea també imposarà salvaguardes als usuaris, amb l'objectiu d'assegurar "l'ús just" del servei i evitar "abusos".

Com a garantia, la Comissió Europea també haurà de reavaluar i informar cada dos anys sobre l'impacte de les noves regles de 'roaming', per vigilar que estan funcionant o proposar "nous sostres" tarifaris si fos necessari. El primer d'aquests informes haurà d'estar a punt el 15 de desembre del 2019.

ELS MÀXIMS ESTABLERTS

El màxim majorista per a dades es rebaixarà dels 50 euros per GB a 7,7 euros per GB amb l'entrada en vigor del "roaming' com a casa" aquest mes de juny, i continuarà baixant de manera progressiva: 6 euros/GB el gener del 2018; 4,5 euros/GB l'1 de gener del 2019; 3,5 euros/GB en la mateixa data del 2020; 3 euros el 2021, fins a fixar-se en 2,5 euros/GB el 2022.

La UE ha calculat aquesta retallada progressiva basant-se en la previsió que l'ús més gran de serveis mòbils de dades i el desenvolupament de noves tecnologies i una competència efectiva contribueixin a reduir el cost dels serveis en itinerància que ofereixen els operadors. Per a les trucades de veu, el bloc comunitari es reduirà de 0,05 euros/minut a 0,032 euros/minut; mentre que el màxim per als missatges de text serà de 0,01 euros per missatge. 

ÚS LLEIAL DELS SERVEIS

Després d'un procés que ha durat gairebé 10 anys i que ha portat a rebaixar en gairebé un 90% des del 2007 el cost de les trucades o altres comunicacions mòbils quan s'està en un altre Estat membre, la Unió Europea aplicarà a partir del 15 de juny d'aquest any el final del 'roaming'. No obstant, les institucions europees han previst un marc que delimita "l'ús lleial" del servei en itinerància sense sobrecostos, per permetre a les operadores reintroduir una tarifa addicional de manera temporal i subjecta a condicions si detecta irregularitats.

Les companyies hauran d'oferir un servei de 'roaming' al mateix preu que les comunicacions nacionals a tot client que resideixi regularment o demostri un vincle amb el lloc on contracti la línia, encara que viatgin periòdicament a un altre Estat membre. Els proveïdors, per la seva part, podrien aplicar un mecanisme de control "just, raonable i proporcionat" per detectar possibles abusos o un ús anòmal del servei contractat.

CONSUMIDORS

Notícies relacionades

L'Organització Europea de Consumidors (BEUC) ha celebrat l'acord que permetrà acabar amb els costos addicionals del 'roaming' en el calendari previst. "Els màxims fixats la nit passada tindran un impacte directe en la manera com els usuaris podran usar les seves dades mòbils a l'estranger, perquè com més baix sigui aquest límit, més gran serà la quantitat de dades", ha explicat la directora general de BEUC, Monique Goyens.

GSMA

El responsable de Màrqueting de GSMA, Michael O'Hara, ha explicat durant la presentació de l'MWC de Barcelona que a Europa hi ha "massa competència, massa operadors i massa normativa centrada en el sector de la telefonia mòbil", i que això "afecta les inversions" en tecnologia 4G i 5G. "La nostra postura és que ens fa falta una normativa equilibrada perquè el sector mimi les inversions", ha afirmat el directiu, que creu que Europa es va situar al capdavant del desplegament de la xarxa 4G i que "no voldria que es quedés enrere en 5G". Acompanyat del conseller delegat de GSMA, John Hoffman, O'Hara ha comentat que la normativa sobre itinerància "pot afectar alguns usuaris" en ingressos, però que s'haurà de garantir que, sobretot, "animi al creixement i a les inversions" del sector de la tecnologia mòbil. GSMA és partidària d'una normativa "més simplificada" per als serveis digitals, que a més protegeixi les empreses i fomenti la inversió.