El preu de la llum persisteix en la seva escalada i puja el 3,5% aquest dimarts

La cotització mitjana s'eleva fins als 73,27 euros Mwh, encara per sota de divendres passat

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La invocació a la plujapluja per part del president del Govern, Mariano Rajoy, ha servit de poc. Últimament ha plogut, però el preu de la llum segueix pujant. Per a aquest dimarts, s'ha situat en una mitjana de 73,27 euros el megawatt (MWh), el 3,5% per sobre d’ahir, segons les dades de l'operador del mercat (Omie).

Amb aquest nou increment, que encara no arriba al nivell de divendres passat (últim dia laboral de la setmana passada) cada vegada queda més lluny la treva que va començar dijous, coincidint amb la compareixença del ministre d'Energia, Álvaro Nadal al Congrés de Diputats.

Els experts atribueixen els vaivens dels preusvaivens dels preus, que afecten els 12 milions d'euros d'usuaris subjectes a la tarifa regulada o PVPC, a la configuració del mercat. La qüestió és que l'última central que serveix per cobrir la demanda, que sol ser la més cara, és la que marca el preu que perceben tots els productors.

PUJADA DEL 25%

Com a conseqüència de l'evolució en les últimes setmanes, el rebut mitjà del gener registrarà un augment del voltant del 25% respecte a un any enrere i del 9% respecte al desembre, atenent als càlculs d'un consum-tipus amb el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) 

Notícies relacionades

El punt més àlgid de les últimes pujades va ser dimecres passat, amb 91,88 euros, encara que amb alguna punta per sobre dels 100 euros. Són nivells similars als assolits el desembre del 2013.

Per una altra part, la Comissió Europea publicarà el dia 17 el paquet d’infraccions en què decidirà si sanciona i denuncia Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no cedir poder al regulador, la CNMC, per fixar els peatges de l’electricitat o si, contràriament, accepta els compromisos remesos per carta pel Govern. A finals de novembre, l’Executiu va remetre una carta en què responia a la notificació de procediment sancionador i es mostrava obert a un nou repartiment de competències a canvi d’obtenir més temps per fer-ho, segons fonts del Ministeri d’Energia.