¿Quant es pagarà a Hisenda per les clàusules terra?

Gestha estima que els afectats s'estalviaran per les devolucions entre el 17,7% i el 24,7% de lo que haguessin tributat sense el decret del Govern

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Avantatges fiscals, però menys. Els tècnics d’Hisenda, agrupats a Gestha, minimitzen els avantatges tributaris de la norma que regularà la devolució de les clàusules terra de les hipoteques. Segons aquest col·lectiu, l’estalvi fiscal serà d’entre el 17,7% i el 24,7% respecte al que hauria passat si no s’hagués aprovat aquesta norma especial. Però això només afecta els casos en què es cobrin les devolucions en efectiu, ja que si es cobra en espècies no tindrà imposició fiscal.

Els tècnics posen com a exemple per entendre el tracte fiscal del cobrament en efectiu el d’una parella amb una hipoteca de 180.000 euros a 15 anys i una clàusula terra del 3% en un cas i del 2,5% en l’altre. El primer hauria de cobrar del banc 5.811 euros, i el segon, 2.385.

A l’IRPF del 2016 i el 2017, els clients hauran d’abonar 423 i 234,15 euros, respectivament, i per tant aconseguiran un estalvi fiscal de 139 i 50 euros com a conseqüència de les mesures extraordinàries del reial decret. Això suposa un estalvi fiscal «únicament entre el 17,7% i el 24,7% respecte a la normativa de l’IRPF vigent fins ahir divendres», calculen.

Segons Gestha, els afectats «solament s’estalviaran els recàrrecs de declaracions extemporànies, els interessos de demora i la tributació dels interessos legals que aboni el banc», que són les novetats que aporta el reial decret.

De fet es manté la tributació de la part corresponent als interessos excessius de les hipoteques que s’haguessin inclòs en les seves declaracions de l’IRPF del 2012 al 2015, bé per deducció per vivenda habitual o bé com una despesa deduïble dels autònoms que van comprar un immoble per a la seva activitat o per particulars que després el van llogar.

En el primer cas es manté la norma per als qui rebin la devolució en metàl·lic: hauran d’afegir a l’IRPF del 2017 les deduccions indegudes en vivenda habitual i declarar-les correctament en l’impost de la renda del 2016, la campanya del qual serà la primavera que ve, com va avançar aquest diari.

En el segon cas, se segueix amb l’obligació de presentar una declaració complementària per l’excés d’interessos deduïts en els últims quatre anys, sense sanció. La novetat radica en el fet que no s’exigiran interessos de demora ni recàrrecs per presentar les complementàries fora de termini. Per Gestha, no es tracta de novetats «perquè la complementària no és fruit d’una infracció de l’hipotecat, sinó d’una decisió judicial».

El col·lectiu destaca que l’Estat recaptarà entre el 75% i el 82% del que tocaria si no s’hagués aprovat aquesta norma especial.

Notícies relacionades

Una altra dada que recorden és que si la inversió en vivenda habitual supera el màxim de 9.040 euros per declarant, més la diferència d’interessos de la clàusula terra, no s’haurà de fer cap ajust.

En l’esborrany del decret es dona un tracte fiscal més bo a la possible restitució en espècies per part de les entitats bancàries al client. Així, s’explica que no afectarà les deduccions per compra de vivenda en anys anteriors quan aquestes devolucions per les clàusules abusives en comptes de pagar-se en efectiu per part del banc, l’entitat destini les quantitats «després de l’acord amb el contribuent afectat, a minorar el principal del préstec». Aquest tipus de solució rebaixarà el pagament en efectiu al banc i al client li evitarà iniciar un procés de regularització amb Hisenda, cosa que el converteix en un incentiu.