RADIOGRAFIA DE LA RIQUESA

¿Quants multimilionaris hi ha a Catalunya?

El nombre de declarants de l'impost de patrimoni amb una riquesa superior a un milió d'euros supera els 31.000

La porció de contribuents en els trams més alts del tribut suma gairebé 2.600 persones en només tres anys

Isak Andic, amb la seva dona. / CARLOS MONTAÑÉS

Isak Andic, amb la seva dona.
Els germans Lluís i Artur Carulla, l’octubre del 2009.

/

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha hagut crisi. I en moltes capes de la població encara no s'ha superat. Però hi ha més rics. En concret, més multimilionaris. A Catalunya els declarants de l'impost de patrimoni amb una base imposable (riquesa neta, sense incloure-hi la vivenda habitual) superior al milió d'euros van ser 31.374 el 2014, segons les dades dels impresos presentats el 2015 (els últims desagregats disponibles). Són gairebé 2.600 més que el 2012. No és estrany que la comunitat hagi passat a encapçalar la llista de la revista 'Forbesrevista 'Forbes' dels més rics d'Espanya, amb el fundador de MangoIsak Andic o la família Carulla (Agrolimen) entre els líders.

En el tram més elevat de la tarifa de l'impost, és a dir, per sobre dels 30 milions de riquesa acumulada, hi havia 123 declarants, pels 112 de l'exercici precedent, i els 111 del 2012. Aquesta quantitat suposa la quarta part dels que declaren amb bases imposables superiors a 30 milions a tot Espanya, tenint en compte que a Madrid no es presenta aquesta declaració.

I si es miren les estadístiques més antigues, ja que aquest gravamen va deixar d'exigir-se entre el 2008 i el 2011, el nombre d'aquests grans multimilionaris s'ha més que duplicat, ja que el 2006 eren 46, i el 2007, 66, segons les dades de la direcció general de Tributs de la Generalitat.

A Catalunya es van presentar 71.157 declaracions d'aquest impost corresponents al 2014, que van ser al voltant de la meitat de totes les presentades a Espanya, ja que a Madrid no s'exigeix el pagament d'aquest tribut. També és la comunitat on hi ha més pressió fiscal en l'impost de patrimoni, amb el 0,22%, davant d'una mitjana del 0,10%. A més de tenir un mínim exempt més baix (500.000 euros davant els 700.000 de la majoria d'autonomies), compta amb uns tipus més alts.

ACCIONS I PARTICIPACIONS EN EMPRESES   

En total, el valor dels béns i drets no exempts i dels exempts en l'impost del 2014 va arribar als 175.494 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 110.108 milions van ser per béns i drets no exempts, i la resta, 65.386 milions, als exempts, entre els quals destaquen les accions i participacions en empreses (55.291 milions). En el conjunt de la base imposable, les participacions i accions en empreses són les que més pesen, amb el 42,4%; seguides pels immobles urbans, amb el 30,8%, i els dipòsits i comptes bancaris, amb el 16,3%.

A mesura que augmenta la base imposable del declarant també ho fa el pes de les participacions i accions en empreses en el seu patrimoni, fins a arribar al 80% del total quan la riquesa és de més de 30 milions d'euros. En canvi, a mesura que baixa el total guanyen pes els immobles.

AMNISTIA FISCAL 

Notícies relacionades

Un dels motius d'aquest augment de declarants de gamma alta va ser l'amnistia fiscal del 2012, que ha fet aflorar actius ocults; i també la posterior obligació de declarar béns i actius a l'exterior. De fet, la recaptació per aquest tribut va arribar el novembre passat als 489,5 milions d'euros, amb un increment del 7,2% respecte a l'exercici anterior, una vegada ingressat el gruix corresponent a la campanya de la renda i del patrimoni del 2015.

Al seu torn, l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), que finalitza els procediments instruïts per l'administració estatal (AEAT), assegura que ha intensificat els últims mesos el control de l'impost de patrimoni. Els procediments d'inspecció, gestió i sanció entre el gener i l'octubre de l'any passat van augmentar el 39%. En conjunt, el deute liquidat pels tres procediments va ser de 20,6 milions. El nombre d'inspeccions relacionades amb aquest gravamen va passar de 80 el 2015 a 97 el 2016, amb un augment del 21%. Els principals elements regularitzats en matèria d'inspecció van ser les exempcions improcedents i els béns no declarats a l'estranger.