conflicte de competències

El Constitucional admet que la llei catalana d'horaris comercials envaeix competències de l'Estat

L'alt tribunal anul·la els articles que impedeixen l'obertura de botigues en festius i durant les festes de Nadal

29926520 591

29926520 591 / Albert Bertran

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a esmenar el marc normatiu català a l'establir que aquest no pot restringir la normativa d'horaris comercials quan la llei estatal establia la llibertat del comerciant. El TC ha estimat aquest dilluns part del r ecurs presentat pel Govern central contra el decret de la Generalitat sobre horaris comercials del 2013, que va ser en part derogat per una llei posterior, també recorreguda i suspesa provisionalment pel Constitucional el 2014. La resposta que dóna el TC al recurs avança el criteri que previsiblement seguirà al revisar la norma posterior.

En concret, el TC ha declarat inconstitucionals i nuls els incisos relatius al diumenge i dilluns de Pasqua i al 25 i al 26 de desembre de la llei del 2004 d'horaris comercials en la redacció donada per el decret llei 4/2012, de 30 d'octubre, de mesures en matèria d'horaris comercials i determinades de promoció, del qual també anul·la l'apartat "dins els següents períodes estacionals". El Constitucional rebutja la resta del recurs presentat pel Govern que considerava que la regulació catalana d'horaris comercials envaïa competències de l'Estat.

L'alt tribunal va establir el juliol del 2015 la capacitat de l'Estat central per establir unes directrius globals amb caràcter de normes bàsiques per fixar condicions mínimes i comunes respecte als horaris comercials. Sobre aquesta base, en aquesta sentència el Constitucional limita la capacitat de Catalunya per legislar en contra de la normativa estatal bàsica.

Concretament, anul·la l'article de la llei catalana que estableix que "els establiments comercials han d'estar tancats amb caràcter general els dies 1 i 6 de gener, Diumenge i Dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 11 de setembre i 25 i 26 de desembre". 

Notícies relacionades

També ha anul·lat el relatiu al fet que "els establiments no poden estar oberts, ni realitzar cap activitat de venda entre les 22 i les 7 hores" i "els dies 24 i 31 de desembre han d'avançar el seu horari de tancament a les 20 hores". En opinió del Constitucional, aquests límits contradiuen la llei estatal que establia la llibertat del propietari, dins del respecte al límit setmanal, els horaris d'obertura i de tancament. 

Segons el Govern, el màxim horari setmanal d'obertura comercial establert per la Generalitat, que és de 72 hores, és il·legal, ja que restringeix les 90 hores mínimes previstes per la norma estatal. La resta del recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat és rebutjat per l'alt tribunal.