DIÀLEG SOCIAL

CCOO i UGT obren la setmana de les mobilitzacions

Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez s'entrevisten amb Rivera, i la ministra Báñez compareix al Congrés

cmontanyes36602220 reunion alvert rivera y sindicatos161212113849

cmontanyes36602220 reunion alvert rivera y sindicatos161212113849 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Després d'un any amb el diàleg social en suspens, els sindicats majoritaris CCOO i UGT, afronten una setmana de mobilització social que culminarà diumenge que ve, dia 18, amb una gran manifestació a Madrid. La derogació de la reforma laboral, l'ocupació de qualitat i l'increment de salaris i pensions, són els eixos de les reivindicacions que portaran al carrer les centrals, malgrat l'escassa idoneïtat de les dates que han vingut marcades pel calendari polític.

La falta de majoria del Govern de Mariano Rajoy ha obligat el PP a obrir-se al diàleg, encara que això no s'ha traduït en un protagonisme més gran dels sindicats. Contràriament, són els partits amb representació parlamentària els que trauran més rèdit de les negociacions i els pactes, com ja es va veure fa dues setmanes amb l'acord entre PP i PSOE sobre el salari mínim i la pujada de les bases de cotització per augmentar els ingressos de la Seguretat Social.

Encara que les dues qüestions han sigut banderes sindicals en un any sense interlocutors polítics, la seva plasmació en els Pressupostos generals de l'Estat del 2017 encara quedarà lluny de les peticions d'Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez. A més, les pensions s'obren pas en l'agenda política i sindical davant un nou any en què toca renovar el Pacte de Toledo i es buidarà el Fons de Reserva.

DEROGAR LA REFORMA LABORAL 

Toxo i Álvarez obren aquesta setmana de mobilitzacions amb una entrevista amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, pendent des de l'octubre, a qui explicaran les raons de convocar els ciutadans al carrer. Rivera és, juntament amb el PSOE, l'altra pota en què es recolzarà l'Executiu en qüestions socioeconòmiques. La cita, a més, es produeix la vigília que C’s decideixi si recolza o no la proposició no de llei del PSOE per derogar la reforma laboral del 2012, que es debat en el ple del Congrés aquest dimarts.

Encara que la seva aprovació no tindrà efectes sobre la legislació laboral (encara queda per presentar un text alternatiu en els pròxims mesos), pot sumar una nova derrota per a un Rajoy en minoria i, sobretot, tindrà un efecte de reclam per a la mobilització social.

Notícies relacionades

També Podem ha de decidir si vota a favor o no de la iniciativa socialista. Rafael Mayoral, secretari de Relacions amb la Societat Civil d'aquesta formació, és l'interlocutor que tindran els secretaris d'Acció Sindical Ramón Górriz (CCOO) i de Política Social, Carmen Barrera (UGT) en la trobada d'aquest dilluns. Les centrals esperen que la formació que dirigeix Pablo Iglesias recolzi les mobilitzacions, com fa dues setmanes va fer Javier Fernández en nom de la gestora socialista.

Mentre sindicats i oposició estrenyen relacions, Fátima Báñez, ministra d'Ocupació, intenta parar el primer cop amb una compareixença aquest dilluns al matí a la comissió d'Ocupació de la Cambra Baixa, en què pretén explicar les línies generals d'aquesta legislatura en la qual es pot posar en qüestió tota la seva política dels últims quatre anys.