AQÜEDUCTE FESTIU

El macropont subleva les empreses

Les pimes industrials pacten el trasllat de festes per evitar pèrdues milionàries

Les patronals i els sindicats insten el Govern a moure alguns festius al dilluns per esquivar les aturades

 

  / NURIA PUENTES

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El macropont festiu temut per alguns i desitjat per uns altres ha arribat i ha tornat a posar les empreses en peu de guerra. Malgrat les promeses que va fer Mariano Rajoy el desembre del 2011 de racionalitzar el calendari de festes  Mariano Rajoyracionalitzar calendari de festes per evitar fenòmens com l'aqüeducte d'aquesta setmana, tot segueix igual cinc anys després. Un nombre creixent d'empreses, especialment del sector industrial, han optat per saltar-se el calendari festiu inamovible i arribar a acords per traslladar alguns dies de festa

Quan Rajoy va anunciar el trasllat al dilluns més pròxim d'alguns festius per evitar la "sagnia de milions i milions d'euros" a les empreses estava en ple debat d'investidura de la seva primera legislatura i sota els efectes de la ressaca d'un macropont com el d'aquesta setmanamacropont , que pot tenir un impacte econòmic en la indústria de més de 1.000 milions d'euros, segons algunes estimacions. La mesura de Rajoy va quedar oblidada en un calaix malgrat el consens assolit entre les patronals i els sindicats. Però les empreses no s'han oblidat del problema que els suposa haver d'arrencar i parar durant diversos dies consecutius per la distribució de les festes de la Constitució i de la Immaculada.

Susanna Visauta

DIRECTORA DE sUINSA

"Els nostres clients són internacionals i no entenen que no els puguem subministrar peces perquè hi ha una festa enmig de la setmana"

Els 30 treballadors de l'empresa Suinsa, ubicada a la Llagosta (Vallès Oriental), formen part dels empleats de companyies que han acordat racionalitzar els festius situats enmig de la setmana per evitar les aturades. La plantilla de Suinsa va agrupar els dos festius d'aquesta setmana en dilluns i dimarts i treballarà dimecres, dijous i divendres. 

CLIENTS INTERNACIONALS

"Els nostres clients són internacionals i no entenen que no els puguem subministrar peces perquè hi ha una festa enmig de la setmana que ens obliga a parar i arrencar amb els costos derivats d'aquesta situació", explica Susanna Visauta, directora del fabricant metal·lúrgic que produeix components per a AirbusGrifols i multinacionals de l'automòbil. Per a la directiva, la flexibilitat i el costum de moure alguns dies de festa fins i tot amb un any d'antelació "és una de les claus per treballar amb clients molt exigents".

Elena de la Campa

DIRECTORA LABORAL DE PIMEC

"Haver d'arrencar i parar redueix la productivitat i la competitivitat, per això cada vegada hi ha més empreses que opten per acordar trasllats de festes"

Per a les fàbriques, haver d'arrencar i parar diverses vegades en una setmana té uns elevats costos que "redueixen la productivitat i la competitivitat, per això cada vegada hi ha més empreses que opten per acordar trasllats de festes", indica Elena de la Campa, directora de l'àrea laboral de la patronal Pimec. Però la millor solució davant setmanes amb festius enmig és, segons Pimec, recuperar la mesura de traslladar algunes d'aquestes festes als dilluns, tal com passa als països anglosaxons, encara que les companyies també reclamen autonomia per adaptar el calendari a les seves necessitats productives.

GRANS FÀBRIQUES DE L'AUTOMÒBIL

Notícies relacionades

En les grans fàbriques de l'automòbil, que concentren les plantilles més abundoses, resulta més complicat moure aquests festius incòmodes des del punt de vista de la productivitat. En general, les grans factories compliran l'aqüeducte festiu de la setmana, encara que amb alguna excepció. A Seat, els treballadors de dues de les tres línies de muntatge disfruten d'un cap de setmana llarg de quatre dies a l'haver fet festa dilluns per una parada de producció programada per ajustar el volum de vehicles a les vendes. Dimecres i divendres tornaran a treballar amb el parèntesi del dijous. 

Matías Carnero

PRESIDENT DEL COMITè DE SEAT

"És difícil que un empleat treballi quan la seva família està de festa. És millor que hi hagi un trasllat general de festius"

Aquestes aturades obliguen l'empresa a assumir costos addicionals amb uns torns previs d'uns 100 empleats que la matinada del festiu al dia laborable s'encarreguen de posar a punt la maquinària. A més, el consum d'energia també augmenta quan s'han de reactivar les màquines, segons explica Matías Carnero, president del comitè d'empresa de Seat. Carnero reconeix la dificultat de traslladar festes pel desajust amb el calendari festiu de les famílies, per això també defensa una racionalització dels calendaris per a tots els treballadors. En els casos de la Mercè i la segona Pasqua, a la fàbrica de Martorell es treballa a canvi de tenir festa la vigília de Sant Joan i el 5 de gener.

El calendari jugarà a favor el 2017

FESTA RECUPERABLE. No obstant, el 2017 es produirà un altre fenomen que passa cada cert temps. La xifra general de festius passarà de les 14 habituals a 15 amb el fi que Catalunya no renunciï a cap festiu tradicional. A canvi, una festa a escollir entre Reis, Pasqua, Sant Joan i Sant Esteve serà recuperable mitjançant acords per treballar aquestes hores durant la resta de l'any.