RESOLUCIÓ LABORAL

Una sentència estableix la indemnització de 20 dies per a tots els temporals

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia equipara la compensació a la dels treballadors fixos amb independència de la durada del contracte

undefined36232569 barcelona  barcelon s  10 11 2016  sociedad    foto para ilu161127135250

undefined36232569 barcelona barcelon s 10 11 2016 sociedad foto para ilu161127135250 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, amb seu a Màlaga, va dictar el 16 de novembre una sentència que equipara la indemnització que mereix un treballador temporal a l'acabar el seu contracte amb la d'un empleat fix acomiadat per causes objectives, segons publica el diari 'Sur' de Màlaga en l'edició d'aquest diumenge. La Sala Social del TSJA ha dictat aquesta resolució d'ofici, sense que aquesta fos la demanda del treballador beneficiat per la sentència, que havia estat tres mesos treballant en un restaurant.

El demandant, amb residència a Marbella, va recórrer el 2015 davant un jutjat el cessament del seu contracte temporal per considerar que estava en frau de llei, segons recull la sentència. Va demanar, llavors, una indemnització per acomiadament improcedent. En primera instància va guanyar l'empresa i l'afectat va recórrer, de manera que el cas va acabar arribant al TSJA, que ha tornat a donar la raó a l'ocupador, però amb un matís important: especifica que el treballador ha de rebre una indemnització de 20 dies per any, és a dir, la mateixa que hauria rebut amb un contracte fix en cas d'acomiadament objectiu. En el seu cas, pujava a poc més de 359 euros.

No és la primera sentència derivada de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va qualificar com a discriminatòria i, per tant, no d'acord amb el dret comunitari, la indemnització més baixa per acomiadament que la legislació espanyola preveu per als treballadors temporals davant els fixos. La doctrina europea ha sigut aplicada per primera vegada en el cas de l'empleada interina que va ser acomiadada pel Ministeri de Defensa després de treballar set anys i dos mesos sense pagar-li indemnització.

ESMENA A LA LEGISLACIÓ LABORAL

En el cas de Màlaga, la resolució judicial es refereix a un empleat temporal directament. Aquest dictamen esmena la plana a la legislació laboral espanyola, que per als contractes eventuals de menys d'un any no estableix cap indemnització, i per als de més d'un any només preveu 12 dies per any. Cristóbal García, soci de Garrigues a Màlaga i especialista en dret laboral, ha confirmat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA la "transcendència" de la decisió judicial, ja que a partir d'aquest moment la Sala de Màlaga, en tots els casos que li arribin, concedirà d'ofici als treballadors temporals la indemnització de 20 dies. "És important que la sentència afecta un contracte inferior a un any", ha comentat García. I destaca, així mateix, la transcendència de la resolució: "Totes les empreses que han fet extincions de contractes temporals en els últims 12 mesos o que tinguin previst portar-ne a terme en pròximes dates, han de tenir en compte aquesta nova postura judicial per determinar els passos a seguir i tractar de delimitar les contingències", ha destacat.

Notícies relacionades

Aquesta sentència no beneficiarà de manera automàtica tots els treballadors que vegin acabat el seu contracte temporal, sinó només els que recorrin el seu acomiadament davant el jutjat. El que sí que és cert és que suposa un altre motiu més perquè a Espanya es dugui a terme un canvi legislatiu per igualar l'acomiadament de treballadors indefinits i temporals. El Congrés ja estudia una iniciativa legislativa per a això.

Segons comenta García al diari malagueny, la decisió obre una sèrie d'interrogants, com el de si els treballadors eventuals que han sigut acomiadats en els últims 12 mesos poden reclamar aquesta indemnització o si l'equiparació a acomiadaments objectius obliga a complir amb les formalitats d'aquest tipus de figura (posada a disposició i preavís).