La parada d'Alemanya frena l'Eurozona

Entre els mesos de juliol i setembre els països de l'euro van créixer un 0,3% del PIB mentre que l'economia alemanya ho va fer un 0,2%

Espanya es manté entre els països de la Unió Europea que creixen més, amb un repunt del 0,7% en el tercer trimestre

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

L'economia de l'eurozona va seguir durant el tercer trimestre de l'any estancada amb un modest creixement del 0,3% -un 0,4% en el conjunt de la UE- derivat de la parada soferta per Alemanya on l'economia a penes va aconseguir créixer entre el juliol i el setembre un 0,2% del PIB, la meitat que en el trimestre anterior. Segons les dades avançades publicades aquest dimarts per l'oficina europea d'estadística (Eurostat), Espanya va créixer un 0,7% i només Bulgària i Romania, amb un creixement del 0,8%, van registrar millors resultats.

Les dades corroboren l'anàlisi que feia fa una setmana la Comissió Europea durant la presentació de les seves previsions econòmiques d'hivern: que tot i la millora del consum privat, el creixement continua a un ritme moderat a causa de la incertesa política, la lentitud del creixement fora de la Unió Europea i la debilitat del comerç mundial que segueixen perjudicant les perspectives de creixement.

Entre les economies més afectades per aquest estancament hi ha la que està considerada com el motor d'Europa. “El creixement econòmic alemany està perdent impuls”, admet l'oficina d'estadística alemanya (Destatis), que atribueix l'evolució negativa del creixement –del 0,7% en el primer trimestre al 0,4 en el segon, i el 0,2% en el tercer- al comerç internacional i a la baixada de les exportacions. Alemanya no és, no obstant, l'únic motor econòmic que segueix estant gripat. França ha començat a aixecar el cap i comença a mostrar senyals de millora, però segueix sent feble. Entre el juliol i el setembre va créixer un 0,2% del PIB, una dada no tan negativa si es té en compte que en el trimestre anterior es va contraure un 0,1%.

Itàlia mentrestant, després de l'estancament del segon trimestre (0%), va aconseguir créixer un 0,3% del PIB, una dada insuficient per compensar l'alentiment del gegant alemany tot i el creixement més elevat que va registrar la quarta economia de la zona euro com és Espanya. L'Eurostat confirma que l'economia espanyola es va alentir lleugerament -del 0,8% en el segon trimestre al 0,7% en el tercer-, encara que segueix sent una de les economies que creixen més tant a la zona euro com en el conjunt de la UE.

ELS QUE CREIXEN MÉS

Només Bulgària i Portugal van aconseguir una dada millor que l'espanyola, amb un avanç del 0,8%. Segons les últimes previsions econòmiques, Espanya serà un dels grans països que creixeran més aquest any, amb una estimació a final d'any del 3,2%, però es desaccelerarà fins al 2,3% el 2017, i el 2,1% el 2018. Un avanç suficient per quadrar els comptes públics aquest any insuficient per al 2016 quan Brussel·les augura un forat en els comptes públics, si no hi ha canvis de política econòmica, del 3,8%.

Notícies relacionades

Altres països que aconsegueixen mantenir el tipus i les seves economies amb impuls són XipreHolanda i Eslovàquia, tots amb el mateix creixement que l'espanyol. A mig camí entre els que creixen més i els que no aconsegueixen superar la mitjana europea: Romania (0,6%), i GrèciaLetòniaÀustriaFinlàndia i el Regne Unit (0,5% cada un).

Pel que fa a la taxa de creixement interanual, durant el tercer trimestre es va situar en l'1,6% entre els països de l'euro i en l'1,8% en el conjunt de la UE. En el cas d'Espanya, l'Eurostat manté l'avanç interanual en el 3,2%, dues decimes per sota del registrat entre l'abril i el juny.