NOU AUGMENT AL REBUT DE LA LLUM

El Tribunal Suprem obliga a indemnitzar les elèctriques pel bo social

En dues sentències, invalida el model de finançar el descompte del qual es beneficien 2,4 milions d'usuaris

La compensació haurà d'anar amb càrrec a la factura que paguen el conjunt dels consumidors

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha declarat inaplicable el règim de finançament del bo social, que s’aplica als consumidors d’electricitat més vulnerables. L’alt tribunal entén que el model aprovat pel Govern del Partit Popular és incompatible amb la normativa comunitària. Les elèctriques han destinat des del 2014 uns 500 milions a finançar aquest sistema que abarateix la factura de persones vulnerables, que al mes de maig pujava a 2,4 milions, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Es tracta dels usuaris amb una potència contractada inferior a tres quilowatts (3 KW), pensionistes de més de 60 anys amb prestació mínima de jubilació, incapacitat permanent o viudetat, famílies nombroses i aquelles en què tots els seus membres estan a l’atur. En tots els casos, disfruten d’un descompte del 25% sobre l’antiga tarifa regulada, avui denominada PVPC.

El Suprem ja va invalidar la fórmula que s’aplicava des del 2009 per una norma del Govern del PSOE. I en aquesta ocasió es tracta d’un canvi que va aprovar el 2013 el llavors ministre d’Indústria, José Manuel Soria, que va incloure no solament les grans distribuïdores –Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa, EDP i EON–, sinó també la resta. El tribunal ha demostrat que era «una trampa» i ha tombat el model, segons l’expert Jorge Morales de Labra. I això traslladarà el pagament de la indemnització al rebut, és a dir, al conjunt de consumidors.

DUES SENTÈNCIES

En dues sentències, la Sala Contenciosa administratia estima els recursos que al seu dia van interposar EON España i Endesa, i reconeix el dret de les dues a cobrar una indemnització per les quantitats aportades en concepte de bo social per l’aplicació del Reial Decret de 2014.

Segons el Suprem, el finançament del bo social incompleix la Directiva 2009/72/CE sobre normes comunes del mercat interior d’electricitat, que estableix que «les obligacions de servei públic s’hauran de definir clarament, ser transparents, no discriminatòries i controlables». Les resolucions consideren que el règim vulnera la proporcionalitat, ja que «fa recaure la càrrega de finançament sobre determinats agents del sistema elèctric, amb exclusió d’altres, de manera indefinida i sense cap tipus de mesura compensatòria».

REPARTIMENT DE COST

Notícies relacionades

En opinió dels magistrats, la decisió adoptada pel Govern, que va acordar la metodologia per calcular la forma en la qual les elèctriques es reparteixen el cost d’aquest bo, no ha quedat justificada ni en la normativa ni en els al·legats de la mateixa Administració durant el litigi.

Encara que en sentències anteriors el Suprem reconeix al Govern la potestat d’optar perquè sigui el mateix sector qui s’encarregui d’aquesta prestació social, això no es pot «invocar com a aval per a solucions discriminatòries». Per això, la sala declara a més el dret d’EON i Endesa a una indemnització per les quantitats dipositades fins que s’executi la sentència, que en pròxims dies notificarà l’anul·lació d’aquestes disposicions al BOE.