Reunió bilateral, aquest dijous

Les grans empreses no estaran en l'agenda de May en la seva primera visita a Espanya després del 'brexit'

El nou entorn polític creat després del referèndum de separació del Regne Unit de la UE crea incertesa entre les empreses

Britain’s Prime Minister Theresa May gives her speech on the final day of the annual Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 5, 2016.      REUTERS/Toby Melville/File Photo

Britain’s Prime Minister Theresa May gives her speech on the final day of the annual Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 5, 2016. REUTERS/Toby Melville/File Photo / TOBY MELVILLE (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts

Les grans corporacions espanyoles amb interessos al Regne Unit quedaran fora de l'agenda de la primera ministra britànicaTheresa May, en la seva visita d'aquest dijous a Espanya, que es limitarà a un dinar amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i que no inclourà contactes amb les empreses, malgrat l'interès dels inversors per disposar d'informació de primera mà sobre el nou entorn creat amb el 'brexit'.

En la seva primera visita a Madrid des del referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la UE i la seva arribada al càrrec, May té programat un dinar amb Rajoy, a les 12.30 hores, en què els dos mandataris tindran ocasió d'intercanviar impressions sobre la decisió del poble britànic. Durant la recent reunió del G-20 a la Xina, Rajoy i May ja van mantenir una breu trobada.

La primera ministra britànica ha defensat un discurs sobre la desconnexió d'Europa situat en l'àmbit de l'anomenat 'brexit dur', que implica una sortida del mercat únic acompanyada de controls a la immigració i que preocupa les empreses espanyoles. No obstant, aquest dimecres ha avançat la seva intenció que el Parlament britànic tingui un "paper important" en la sortida del país de la Unió Europea, i ha advocat per un debat a la cambra legislativa "complet i transparent", circumstància que ha impulsat la cotització de la lliura esterlina davant el dòlar, després de quatre jornades de caigudes.

EMPRESES ESPANYOLES

Entre les corporacions espanyoles amb forta presència al Regne Unit hi ha Santander, Sabadell, Iberdrola, Telefónica i Ferrovial, mentre que entitats britàniques com BP, Diageo, Vodafone, HSBC o BT tenen arrelament a Espanya. Ni la Cambra de Comerç del Regne Unit a Espanya ni l'Ambaixada britànica han programat reunions entre empreses i autoritats amb motiu de la visita.

Les empreses espanyoles es troben a l'expectativa en el procés de desconnexió del Regne Unit i ja comencen a patir alguns efectes sobre la seva activitat, entre ells el de la forta devaluació de la lliura experimentada la setmana passada, que penalitza els seus comptes de resultats per l'efecte de la divisa.

El Santander, que el 2015 va obtenir el 30% del seu benefici al Regne Unit, i el Sabadell, propietària de TSB, es troben especialment exposades al mercat britànic. Santander UK és dipositari d'entre el 10% i el 20% dels comptes corrents britànics, mentre que TSB té dipositades al voltant del 5%.

En el cas d'Iberdrola, el Regne Unit és un dels seus països clau des que el 2007 va comprar Scottish Power i es va convertir en una de les principals elèctriques del país. La companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán preveu invertir 8.400 milions d'euros al Regne Unit entre el 2016 i el 2020, data en què aproximadament el 25% del seu benefici brut d'explotació es generarà al país.

SOLUCIONS

Telefónica, per la seva part, està analitzant una solució per a la seva filial britànica O2 que passa per una OPV o una desinversió parcial, després que Brussel·les vetés al maig la venda de l'empresa a Hutchison en un moment marcat, precisament, pel debat previ al referèndum sobre el 'brexit'.

Ferrovial és una altra de les empreses més exposades al Regne Unit, on obté el 26% de la seva facturació. El grup té al país diversos contractes de construcció i una filial de serveis que genera el 64% del negoci total d'aquesta divisió. A més, és el primer accionista de l'aeroport londinenc de Heathrow i participa en tres aeròdroms regionals més (Aberdeen, Glasgow i Southampton).

A part de l'evolució de la lliura, les corporacions espanyoles també estan preocupades amb un possible xoc econòmic derivat del 'brexit', en el qual poguessin augmentar els impagaments, la inestabilitat i els costos regulatoris, i en què alguns acords comercials poden quedar sotmesos a incertesa. Entre les activitats que també resulten afectades pel 'brexit' hi ha el turisme. Els britànics suposen gairebé una quarta part del total de turistes que visiten Espanya, amb una despesa de 14.057 milions d'euros el 2015, fet que converteix el Regne Unit en el principal mercat per a la indústria turística espanyola.

COORDINACIÓ

Fa només una setmana, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va presidir una reunió de coordinació entre diferents ministeris per fer un seguiment de la proposta de sortida del Regne Unit de la UE, que donarà pas a les negociacions quan Theresa May invoqui el març del 2017 l'article 50 del Tractat de la Unió.

Notícies relacionades

Al marge de les qüestions econòmiques, Espanya intentarà aconseguir deixar fora de les negociacions Gibraltar, amb l'objectiu que la relació futura que tingui el Penyal amb la UE sigui fruit d'una negociació bilateral entre Espanya i el Regne Unit, i no de converses entre Londres i la UE.

A Espanya li pot interessar, a més, captar possibles inversions que abandonin la City de Londres si es consuma amb el 'brexit' la sortida del Regne Unit del mercat únic europeu. En aquesta caça per atraure els bancs que abandonessin la City, hi ha altres places europees interessades, entre elles Frankfurt, París, Dublín o Milà. L'EBA i l'Agència Europea del Medicament han de canviar de seu quan es produeixi la desconnexió, i Espanya s'ha postulat per acollir els dos organismes.