ANALISTES

CaixaBank preveu que el preu de la vivenda continuï a l'alça

La forta demanda i el ritme moderat de la construcció tendeixen a elevar el cost dels pisos

1
Es llegeix en minuts

El Servei d'Estudis de CaixaBank (CaixaBank Research) preveu una tendència alcista dels preus de la vivenda en els pròxims trimestres gràcies a l'impuls de la demanda de vivenda, un nivell d'activitat en el sector de la construcció encara "molt baix", i a l'escassetat de vivenda per vendre en determinades zones 'prime'.

Així ho assenyala un informe de CaixaBank Research recollit per Europa Press, en què l'entitat destaca que el preu de la vivenda va mantenir el to expansiu durant el segon trimestre de l'any. En concret, apunta que l'índex basat en les compravendes va créixer un 1,8% intertrimestral (3,9% interanual), i el preu de taxació, el 0,9% intertrimestral (2% interanual). A més, subratlla que les compravendes també evolucionen favorablement, amb una alça del 13,5% interanual al juliol.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, augura una continuïtat de l'alça dels preus, tal com també ho anticipa el fort increment del preu del sòl, del 6,6% interanual en el segon trimestre, que "sol avançar uns trimestres l'evolució futura del preu de la vivenda". Així mateix, CaixaBank Research assenyala que el creixement del crèdit bancari "segueix recolzant la recuperació" i recorda que "la relaxació de les condicions financeres també té un paper important en la recuperació del sector immobiliari".

Al juliol, la concessió d'hipoteques per a la compra de vivendes va avançar un 27% interanual, fet que suposa un suport "fonamental" per a la demanda, apunta CaixaBank Research, que, no obstant, matisa que el saldo viu de crèdit hipotecari encara segueix retrocedint (-3,6% interanual). Per la seva part, el saldo viu de crèdit al consum segueix avançant a bon ritme (4,5% interanual). Pel que fa al crèdit a societats no financeres, el desglossament del crèdit bancari del segon trimestre per segments mostra una moderació de la caiguda del crèdit als sectors productius, tot i que el crèdit promotor i el del sector de la construcció encara van retrocedir a taxes elevades. La taxa de morositat es va mantenir en el 9,4% al juliol, però destaca la reducció de la taxa de morositat del crèdit promotor en l'últim any.