SECTOR DE LA CONSTRUCCIÓ

La CEOE planteja un objectiu de 150.000 vivendes noves a l'any per crear 500.000 llocs de treball

La patronal considera que l'estoc d'immobles sense vendre no ha d'impedir noves promocions

Els empresaris reclamen reduir la càrrega fiscal del 25% que pesa sobre l'obra nova

23326151 591

23326151 591 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

La patronal CEOE considera que després de l'aturada de la construcció a Espanya (per l'esclat de la bombolla immobiliària) "ha arribat el moment" de la seva recuperació i xifra en 150.000 noves vivendes a l'any la velocitat de creuer a què ha d'arribar el sector per cobrir la demanda de les famílies en els pròxims exercicis.

Segons el president de la Comissió d'Infraestructures i Urbanisme de la CEOE, Juan Lazcano, aquest ritme sostingut de construcció de noves vivendes permetria la creació de 500.000 llocs de treball. El també president del Consell Nacional de la Construcció (CNV) ha presentat aquest dimarts un informe elaborat per la CEOE amb una bateria de propostes per reactivar el sector. “L'existència d'un estoc (de vivendes sense vendre) no ha de marcar el ritme de producció de vivenda a Espanya”, ha afirmat.

Lluny de les 800.000 vivendes a l'any iniciades el 2007, el 2015 se'n van acabar 45.630 unitats. En els set primers mesos del 2016 s'ha produït un descens el 10% respecte al mateix període del 2015, mentre que les operacions de compravenda creixen per sobre del 15%. Segons Lazcano, "la demanda de vivenda, solvent i amb finançament és molt superior al nombre de vivendes noves a l'any", per la qual cosa considera essencial "reactivar el primer accés" a la vivenda, ja sigui en propietat o de lloguer. 

VIVENDES EN ESTOC

S'estima que, després de l'esclat de la bombolla immobiliària, encara hi ha entre 300.000 i 500.000 vivendes noves sense vendre, la majoria en poder de les entitats financeres o de l'anomenat 'banc dolent' (la Sareb). 

No obstant, segons el president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APCE), Juan Antonio Gómez Pintado, aquest parc de vivendes està distribuït geogràficament de forma "molt desigual". En ciutats com Madrid o Barcelona "no existeix romanent" i ja només hi ha un "estoc tècnic" lligat a les vivendes construïdes en l'any. En altres ciutats, com Màlaga, sí que existeix un parc de vivendes més antigues sense vendre, "però ha quedat obsolet o s'ha vandalitzat".

L'evolució dels preus també és dispar. Segons Gómez Pintado, "veurem pujades de preus el 2017 i el 2018" als territoris amb més demanda, mentre que en altres "encara hi pot haver més descensos".

MESURES DE SUPORT   

Notícies relacionades

Per impulsar el que la patronal anomena "refundació" del sector, l'informe planteja una sèrie de reformes en la legislació urbanística i tècnica per reduir les traves burocràtiques i flexibilitzar el règim de promoció, adquisició i venda posterior de les vivendes de de protecció oficial.

També es proposen mesures de caràcter fiscal per alleujar la càrrega tributària que recau sobre la vivenda nova i que, segons l'estudi, arriba al 25% del valor de l'immoble. A més, l'informe planteja fomentar vies alternatives de finançament, diferent de la hipotecària (com el 'crowfunding') així com reactivar la rehabilitació i la regeneració urbana.

Temes:

CEOE