ALTERNATIVES PER A L'ESTALVI

Invertir en totxo ja és més rendible que la borsa

El rendiment mitjà del lloguer més l'evolució de preus se situa entre el 6% i el 9%

La incertesa econòmica ha arrossegat a la baixa els mercats financers els últims dos anys

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Els baixos tipus d’interès són una benedicció per a la inversió en renda variable --si no hi ha alternatives, la borsa es converteix en la primera opció per invertir els estalvis--, però en l’entorn actual d’incertesa econòmica, ni tan sols les opcions tradicionals financeres resulten gaire atractives. Així, emergeix la compra de totxo --com ja va passar en l’últim cicle expansiu del sector-- com la possibilitat més clara de treure rendiment d’una determinada inversió. De fet, en els últims dos exercicis la rendibilitat de la vivenda se situa clarament per sobre de la borsa. 

Encara que els agents del mercat borsari consideren que a llarg termini la renda variable ofereix més guanys no pas la construcció, aquesta premissa no s’acaba de complir en aquest moment. Els dos últims anys, el benefici del totxo se situa entre el 6% i el 9%, segons asseguren diversos estudis sectorials, mentre que la borsa espanyola acumula dos exercicis en negatiu. 

«Som al principi de la recuperació del sector immobiliari, pensem que l’evolució de la rendibilitat té encara recorregut», ha destacat Francisco Pérez, director de promoció i desenvolupament de Solvia. La firma immobiliària de Banc Sabadell ha elaborat un estudi a partir de 2,4 milions d’anuncis de vivenda de lloguer i la revisió detallada de 2.300 codis postals de tot Espanya.

RENDIBILITAT

El resultat és que la rendibilitat mitjana de les vivendes analitzades se situa en el 6,11%, amb un preu mitjà de tancament de les compravendes de 1.377 euros per metre quadrat. D’aquesta mostra d’oferta de pisos de lloguer, el 29% ofereix una rendibilitat bruta superior al 7%; el 49% observa una rendibilitat que oscil·la entre el 5% i el 7% i el 22% genera un rendiment inferior al 5%. 

«Constatem que malgrat les incerteses existents, l’atractiu del sector com a nínxol d’inversió segueix prevalent de cara al tancament d’operacions. En el nostre cas, no només venem sòl urbà a promotors sinó també sòl industrial o terciari, on detectem un increment del nombre de transaccions», destaca l’últim informe d’aquesta societat. «Els preus del lloguer a les grans ciutats ja registren pujades, concretament un 10% l’últim any. En aquests moments, comprar per llogar és una bona alternativa», diu Samuel Población, responsable de l’àrea residencial de CBRE.

TENDÈNCIA

De fet, el mercat de lloguer residencial experimenta un canvi de tendència lligat a la transformació social: més mobilitat laboral i més flexibilitat en el tipus de casa que es necessita al llarg del cicle de vida de les persones impulsen la nova demanda. En aquest sentit, es destaca que els joves són menys partidaris de lligar-se a la propietat i, els ingressos amb els quals compten també són més limitats, cosa que dificulta la compra.

La qüestió és si el mercat es mou en la mateixa direcció. Els experts assenyalen que l’entrada dels fons d’inversió, les anomenades socimis (societats immobiliàries cotitzades) i els operadors professionals afavoreixen el desenvolupament d’un mercat de lloguer. Molts d’aquests operadors ja existien en països com  per exemple Alemanya, un dels més desenvolupats d’Europa. «Les rendes pugen automàticament lligades a l’IPC i la morositat és inferior al 3%. A més a més, els impagaments són coberts per l’Estat», destaca l’informe de Solvia.

Notícies relacionades

No és aquesta la legislació espanyola. A més a més, els agents han de lidiar amb l’entrada d’operadors no professionals en la mesura que l’activitat millora: «Tornem a observar l’entrada d’amateurs al mercat atrets per les rendibilitats de la vivenda, i això acaba fent molt de mal al sector», ha comentat Joan Oller, president del Col·legi d’API de Barcelona.

Per als experts, el perill de la inversió immobiliària, si no es fa des d’una perspectiva professional és equivocar-se en el preu/valor, així com no encertar-la en la zona en què es compra. La bombolla immobiliària espanyola ha ensenyat a molts compradors que el preu és fonamental a l’hora d’adquirir immobles. La idea que el valor de la vivenda no cau és falsa, insisteixen els experts. L’altre aspecte a considerar és que on hi ha demanda, el valor es manté o puja a la llarga. «Si compres en zones en què la demanda no està acreditada pots tenir problemes amb la rendibilitat de la inversió, però en grans capitals, el més normal és que a la llarga el valor de la inversió s’incrementi clarament, encara que en un moment concret pugui caure», comenta Población.