EFECTES DE LA JUSTÍCIA EUROPEA

Defensa haurà d'indemnitzar una interina acomiadada com si fos fixa

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid obliga el ministeri a aplicar la doctrina europea i pagar 20 dies per any treballat

icoy33725166 manifestacion sindical160822133844

icoy33725166 manifestacion sindical160822133844 / 9UAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha condemnat el Ministeri de Defensa a indemnitzar una treballadora interina amb gairebé set anys d'antiguitat amb 20 dies per any treballat, la mateixa indemnització que si hagués tingut un contracte indefinit. El tribunal madrileny aplica així la sentència de la justícia europea dictada recentment que igualava les indemnitzacions per acomiadament de treballadors fixos i temporals.

La sentència dictada per la Secció Tercera de la Sala Social del TSJM estima només en part el recurs interposat per l'extreballadora del Ministeri de Defensa, que reclamava l'acomiadament improcedent, indemnitzat amb 33 dies per any treballat. El tribunal entén que es tracta d'un acomiadament per causes objectives i li iguala la indemnització a la d'un treballador fix, i per tant condemna Defensa a pagar-li 6.141,85 euros.

D'aquesta forma es revoca parcialment la sentència dictada en origen per un Jutjat Social de Madrid que va declarar procedent l'extinció del contracte sense indemnització, donat que la llei no preveu compensació per als treballadors interins. Aquesta resolució del TSJM es dicta després d'elevar el desembre del 2014 davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea una petició de decisió prejudicial.

Fa unes setmanes els jutges europeus van concloure que Espanya no pot discriminar en les indemnitzacions per acomiadament treballadors fixos i temporals, de forma que les dues categories d'assalariats haurien de rebre una compensació econòmica de 20 dies per any treballat en cas d'acomiadament objectiu, i de 33 dies (45 dies fins al 2012) si és un acomiadament improcedent.

El TSJ de Madrid diu que s'ha d'atenir a la interpretació del Tribunal Europeu i concloure que no es pot discriminar la treballadora interina pel que fa a la indemnització per acomiadament com a conseqüència del tipus de contracte subscrit, i per tant té dret a la mateixa indemnització que la que correspondria a un treballador fix que fos acomiadat per causes objectives.

La sentència assegura que aquest cas es tracta d'un acomiadament objectiu (causes econòmiques, tècniques, organitzatives i productives) perquè la tornada al lloc de treball de la treballadora que substituïa l'empleada interina "evidencia la necessitat productiva d'extingir la relació laboral". Respecte a això, aclareix que si hagués sigut una treballadora indefinida aquesta circumstància no l'hauria abocat a l'acomiadament, però que tindria sempre, almenys, el dret a rebre una indemnització de 20 dies de salari per any treballat.

"La nostra llei a l'autonomitzar certes causes objectives com a instruments de la contractació temporal aboca al perniciós efecte que treballadors amb idèntica antiguitat i que realitzen una feina similar són tractats de manera divergent quan el contracte s'extingeix", afirma la sentència.

EXIGÈNCIA SINDICAL

Notícies relacionades

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha demanat aquest dimecres al Govern la convocatòria "urgent" de la Taula General de les Administracions Públiques per analitzar les conseqüències jurídiques de la sentència del tribunal madrileny. El sindicat calcula que en el conjunt de les administracions hi ha gairebé 300.000 treballadors que ocupen un lloc temporal per cobrir l'absència total o parcial d'un empleat, i que, d'aquesta manera, la taxa d'interinitat s'acosta a l'11%, encara que en educació, sanitat o justícia arriba al 20%.

En aquest sentit, la CSIF reclama que en un termini de quatre anys es redueixi a la meitat la contractació de personal interí i cobrir totes les jubilacions.