decisió judicial

L'Audiència Nacional cita a declarar com a investigat l'actual president d'Abengoa

Considera que Fornieles ha de comparèixer pel seu paper en l'aprovació de milionàries indemnitzacions a l'expresident Benjumea

L'Audiència Nacional cita a declarar com a investigat l'actual president d'Abengoa

REUTERS / MARCELO DEL POZO

2
Es llegeix en minuts

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat a declarar com a investigat el dia 6 d'octubre l'actual president d'AbengoaAntonio Fornieles, pel seu paper en l'aprovació de les milionàries indemnitzacions que van rebre l'expresident Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega poc abans que la companyia presentés el preconcurs de creditors.

La magistrada, que respon d'aquesta manera a una petició formulada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, també cita per a aquell mateix dia la presidenta de la Comissió de Nomenaments i Retribucions, Mercedes Gracia, i la vocal Alicia Velarde.

En una resolució assegura que la seva compareixença és "procedent" ja que van adoptar els acords del 23 de setembre del 2015 relatius a les retribucions abonades a Benjumea després del seu cessament com a president. En concret, Fornieles va votar a favor en el seu nom i en el de l'exministre José Borrell, membre del Consell d'Administració de la companyia.

El fiscal José Perals va demanar la ronda de testificals després que Fornieles expliqués, en una compareixença com a testimoni al juny, que la multinacional va pagar al seu antecessor 4,48 milions en concepte d'indemnització per cessament anticipat i pacte de no competència postcontractual i 7 milions més per bonificació per permanència que tenia reconeguda en el seu contracte amb la societat.

El Ministeri Públic recalca en un informe que Abengoa va ampliar el seu capital per afrontar els seus deutes i el consell d'administració va decidir el 23 de setembre del 2015 "aparentar la marxa" de Benjumea de la societat, i que s'hi quedés sota la denominació d'"assessor" del consell i cobrant un sou "idèntic" al que rebia com a conseller.

Notícies relacionades

Benjumea va rebre el pagament tot i ser conscient de la "mala situació" de la societat, que el novembre del 2015 va demanar el preconcurs de creditors. Els mateixos membres del consell d'administració van acordar el 15 de juny del 2015 les condicions econòmiques i el cessament de Sánchez Ortega.

QUERELLA DELS BONISTES

La jutge va admetre fa mesos la querella, presentada per la Plataforma de Perjudicats per Abengoa, i en què es denunciava l'"horrible" gestió dels dos directius, que, segons la seva opinió, buscaven el seu "propi benefici i lucre personal" al concedir-se indemnitzacions milionàries en lloc de "salvar els seus milers d'inversors". Els bonistes representats per la plataforma van assenyalar que Benjumea i Sánchez Ortega eren "coneixedors de l'autèntica realitat economicafinancera" de l'empresa i que van buscar el seu enriquiment "en lloc d'utilitzar aquesta informació per salvar milers d'inversors que es veuran atrapats en la situació concursal de l'entitat i, de passada, tots els contribuents espanyols que els hauran d'anar a rescatar".

Temes:

Abengoa