La hisenda catalana embargarà comptes en el primer semestre del 2017

El Govern preveu duplicar la plantilla i el volum d'impostos gestionats en a penes 10 mesos

El responsable del fisc parla d'una segona fase de desplegament amb "plenes competències tributàries"

lpedragosa35526165 lluis salvado160914214424

lpedragosa35526165 lluis salvado160914214424 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou desafiament a l’Estat, encara que sense estridències. El secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va assegurar al Parlament que la hisenda catalana duplicarà en només 10 mesos (juliol del 2017) el volum d’impostos que gestiona, fins a arribar als 3.097 milions d’euros, així com la plantilla, que serà de 800 persones, davant els 375 actuals. Això suposarà duplicar els costos de personal, de 14,9 milions a 31,5 milions. A més, preveu assumir «el gruix de les funcions de recaptació executiva [embargaments de comptes i actius a deutors] dins del primer semestre del 2017».

El pla accelerat explicat per Salvadó a la Comissió d’Hisenda compta amb una primera fase que aprofita tot el marge que atorga el marc autonòmic, però contempla una altra etapa «ja amb plenes competències en matèria tributària», en un estat independent, situació que no ha esmentat de forma explícita. Va justificar la rapidesa en «el full de ruta de 18 mesos» que tenen establert. I va recordar que el PP de les Balears va portar a terme actuacions per assumir de forma directa la gestió, liquidació i recaptació de tots els tributs cedits i que es va fer «per eficiència».I

INVERSIÓ A UN ANY

La inversió per sumar 15 oficines pròpies dins d’aquest pla serà de 6,2 milions i 8,5 milions en personal en el termini d’un any. Durant la seva compareixença, va explicar que a l’assumir de forma directa tasques que en l’actualitat es tenen contractades amb l’Agència Tributària estatal (recaptació executiva) i amb els registradors de la propietat (tributs cedits), la hisenda catalana reduirà costos dels 37 milions actuals a 19,83 milions.

El cost anual per a l’administració catalana d’externalitzar la recaptació executiva és de 9 a 10 milions d’euros, que percep la hisenda estatal; i el dels treballs que fan les oficines del registre, arribarà l’any que ve a uns 30 milions.

TREBALLADORS DELS REGISTRES

La idea de Salvadó és denunciar el mes que ve el conveni per a la gestió, liquidació i recaptació dels impostos de transmissions i de successions firmat el 2012 amb els registradors i prorrogat fins al 31 de desembre del 2017. En aquest sentit, va explicar que el 5 d’octubre iniciarà les negociacions amb el deganat dels registres de la propietat.

Notícies relacionades

El seu objectiu és l’assumpció de plenes competències fiscals. En aquest marc, aquest mes o el que ve –va anunciar–, s’aprovarà una ordre amb un nou model organitzatiu de l’AgènciaTributària de Catalunya (ATC). A més de sortir de les capitals de província, el desplegament territorial amb 15 oficines noves l’any que ve «és fonamental» per assumir la recaptació executiva de trànsit, que gestiona uns 350.000 deutes anuals; i d’ajuntaments; i per gestionar tots els impostos cedits, una part dels quals desenvolupen les oficines liquidadores dels registradors de la propietat.

El secretari d’Hisenda de la Generalitat va assegurar que l’objectiu és «facilitar la incorporació» dels 277 empleats de les 53 oficines liquidadores de la propietat que avui estan en règim laboral. Però, com que la legislació reserva aquestes tasques a funcionaris, hauran de fer oposicions per aconseguir una plaça, si bé «l’experiència en la liquidació de tributs cedits serà valorada en els barems d’aplicació» quan aquests professionals es presentin a un concurs públic, va sentenciar. El pla de la Generalitat és proveir aquestes places mitjançant funcionaris interins.