ESTAFA AMB LA COMPRAVENDA DE SEGELLS

L'Audiència condemna 11 directius d'Afinsa a penes de fins a 12 anys de presó

L'estafa priramidal va afectar 190.000 inversors i els condemnats hauran de pagar una indemnització de 2.574 milions d'euros

Manifestació d’afectats d’Afinsa i Fórum Filatélico, a Madrid, el 2006.

Manifestació d’afectats d’Afinsa i Fórum Filatélico, a Madrid, el 2006. / ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

El 'cas Afinsa' ja té condemnats. L'Audiència Nacional ha condemnat 11 dels 13 exdirectius de l'empresa que va protagonitzar una macroestafa piramidal amb la compravenda de segells fa 10 anys que va afectar uns 190.000 inversors, i que va deixar un forat de 1.928 milions d'euros. Sis d'ells hauran d'indemnitzar els inversors estafats amb una quantitat total de 2.574 milions d'euros pels delictes d'estafa agreujada, insolvència punible, delicte continuat de falsejament dels comptes anuals, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública.

El judici es va acabar el mes passat i ara la Secció Primera de la Sala Penal ha decidit condemnar el president d'Afinsa, Antonio Cano, a 12 anys i 10 mesos; el fundador d'Afinsa Albertino Figueiredo, a 11 anys; el conseller de la societat Carlos de Figueiredo, a 11 anys i 11 mesos, i el jurista de l'empresa, José Joaquín Abajo, a sis anys i tres mesos, entre les condemnes més destacades. La pena més alta s'imposa a Juan Antonio Cano Cuevas, expresident d'Afinsa, i aquest juntament amb cincs més són, així mateix, condemnats a indemnitzar de manera conjunta i solidària amb 2.574 milions d'euros els 190.022 titulars dels 269.570 contractes que l'administració concursal d'Afinsa Bienes Tangibles, SA va reconèixer.

El tribunal aplica als 11 exdirigents de l'empresa tipus agreujat de l'estafa al valorar el perjudici massiu que va produir la companyia filatèlica.

Notícies relacionades

La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar penes d'entre dos anys i mig i 19 anys de presó per a 14 directius d'Afinsa per organitzar entre els anys 1998 i 2006 un "engany" a través de la comercialització de segells que no tenien el valor que se'ls atribuïa i que experimentaven "revaloritzacions inexistents".

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va processar els alts càrrecs d'Afinsa-Fórum Filatélico per ocasionar un perjudici econòmic quantificat en 1.928 milions d'euros a través de la posada en marxa d'un negoci "ruïnós" i "inviable" creat mitjançant "una operativa piramidal". La Fiscalia Anticorrupció va acusar els directius d'estafa, insolvència punible i falsejament de comptes anuals. Durant el procés, el jutge va sostenir que la manera d'operar de la companyia "no tenia sentit econòmic ni suport legal", i sostenia que a costa del dèficit patrimonial creixent d'Afinsa, l'increment continuat de les seves vendes entre el 1998 i el 2006 va permetre mantenir el negoci, "la inconsistència i inviabilitat del qual està fora de tot dubte". El maig del 2006, la companyia va ser intervinguda, i acumulava els citats deutes de 1.928 milions d'euros.

Temes:

Estafes