NOVES IDEES DE NEGOCI

Polos 'made in Catalonia'

La firma Batech dissenya i confecciona roba tècnica per a ús de carrer diari feta íntegrament a Catalunya

cmontanyes34132560 castellar del vall s santi simon de la empresa bat160611170748

cmontanyes34132560 castellar del vall s santi simon de la empresa bat160611170748 / Nuria Puentes

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / CASTELLAR DEL VALLÈS

La qualitat pot venir acompanyada de molts factors, però quan tecnologia, innovació i proximitat s’uneixen, el resultat converteix un producte en únic. Així ho entenen els impulsors de Batech, una firma de roba que es defineix per oferir peces d’una elevada qualitat i amb una virtut: tots els seus elements estan produïts a Catalunya.

    La iniciativa va néixer de les ments d’un enginyer industrial de Terrassa, Santi Simón, i un teòric tèxtil de Sabadell, Lluís Latorre. «Teníem el cuquet de crear alguna cosa pròpia, una cosa nostra», explica Simón. La idea va partir fa quatre anys de la voluntat de traslladar els avantatges dels teixits tècnics del món de l’esport, de l’Exèrcit o la policia a un producte d’estiu, concretament a un polo. «Vam parlar amb gent del sector i en plena crisi n’hi havia que eren molt receptius a la novetat, de manera que podríem dir que si no arriba a ser per la crisi el nostre projecte no hagués existit», destaca.

    El primer any van realitzar moltes proves per evitar que la peça s’assemblés a una samarreta de futbol. Van intentar obtenir una peça per a l’estiu que transpirés, que s’assequés ràpidament, que controlés les olors i que protegís dels raigs ultraviolats. «Vam pensar, a més, que seria ideal que no s’hagués de planxar, que pesés poc, no perdés el color, no s’encongís ni es deformés… i ho vam aconseguir», explica Simón.

Trossets de Catalunya    

La peça es tenyeix a Sant Vicenç de Castellet, s’acaba a Dosrius, Mataró o Sant Quirze del Vallès. Els botons es fabriquen a Santa Perpètua de Mogoda, les etiquetes a Castellar del Vallès i la confecció es fa entre Terrassa i Deltebre. Es podria dir, d’una manera o una altra, que en cada polo hi ha diversos trossets de Catalunya.

    Un cop van tenir el producte, el 2012 van crear la societat Batech Solucions per al Confort SL, fet que els va permetre vendre a través d’internet i en botigues multimarca. Aquest any han fet un pas més i han obert la seva primera botiga al carrer Major de Tarragona, al peu de la catedral.

    Els dos socis buscaven tenir un showroom i van elegir la ciutat de Tarragona, on hi ha turisme internacional al qual un producte de la terra podia atraure tant com als propis de la zona. «Estimem aquest país i ens agrada que la gent al passejar es trobi amb comerç local. Insistim molt que és un producte català, i per això acompanyem el nom amb la llegenda made in Catalonia, ajuntant la tradició del tèxtil català amb una cosa moderna i tècnica», apunta Simón.

Notícies relacionades

    Precisament, el nom, Batech, fa referència al bategar de la passió que asseguren tenir per Catalunya i també és la contracció de Barcelona i la paraula tecnologia en la seva abreviatura anglosaxona, tech. En els seus tres mesos de vida han passat per la botiga clients de 40 països.

    La firma, que compta amb una xarxa en què intervenen 200 empleats si se suma tot el procés d’elaboració del producte, la majoria treballadors per compte propi, té 38 botigues multimarca, a més de la pròpia de Tarragona. Amb una facturació prevista el 2016 de 450.000 euros, es prepara per llançar al mercat una línia femenina que se sumarà als polos masculins, i ja treballa en una altra per a la temporada d’hivern.