INFRAESTRUCTURES

El 'marró' de les autopistes

A l'Estat no li quedarà cap més opció que assumir la completa titularitat de les vies radials en fallida

La qüestió és com fer-ho perquè no representi una sagnia pressupostària

Peatge d’una de les radials de Madrid.

Peatge d’una de les radials de Madrid. / REUTERS / ANDREA COMAS

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / EL PERIÓDICO

Un problema per després... de les eleccions. Les autopistes radials –totes en concurs de creditors i en gran part ja en procés de liquidació– s’han convertit en un problema que el Govern, ara en funcions, no ha aconseguit resoldre. Les opcions més plausibles que s’estudien passen per la nacionalització o qualsevol altra fórmula que al final impliqui que l’Estat es faci càrrec d’aquest negoci: de les radials fallides, però és possible que també de les que econòmicament funcionen un cop s’acabi el termini de la concessió. 

La ministra de FomentAna Pastor, ha donat a entendre en diverses ocasions que el Govern del PP, si manté el poder, es proposa no renovar les concessions de les autopistes que tenen resultats positius, com les d’Abertis. 

No és més que una fórmula per compensar, amb les infraestructures que tenen resultats positius, les pèrdues generades per les vuit autopistes radials que de cap manera podran recuperar els 5.500 milions d’euros de pèrdues que haurà d’afrontar l’Estat per la bancarrota d’aquestes infraestructures. Pastor es proposa crear un empresa nacional que agrupi les autopistes radials i les concessionàries que funcionen, per compensar amb els beneficis de les unes les pèrdues de les altres, segons va publicar ahir 'El Confidencial'. Al final no és més que una decisió que ha de prendre el futur Govern, obligat pels esdeveniments. Les eleccions del 26-J han de decidir qui governa, però tant el PP com el PSOE ja han dit que apostaran per no renovar la concessió de les autopistes que funcionen a mesura que caduquin. S’haurà de veure quina fórmula acaba per imposar-se, però el resultat serà la nacionalització del sector com a alternativa per «gestionar el marró de les autopistes» , segons comenten fonts del sector.

El Govern no tindrà més remei que assumir la situació, ja que el jutjat mercantil número 6 de Madrid no va acceptar les propostes de conveni d’Accessos de Madrid, concessionària de les radials R3 i R5, i Ciralsa (Circumval·lació d’Alacant), així com la presentada per l’entitat pública Seittsa (Societat Estatal d’Infraestructures de Transport Terrestre). 

EL PAPER DEL JUTGE

El jutge determina l’obertura de la fase de liquidació d’ofici d’aquestes autopistes, a més de declarar-se competent per resoldre la concessió. Així mateix, ha concedit un termini de cinc mesos, fins a l’1 d’octubre del 2016, perquè l’Estat es faci càrrec de les radials, fet que suposa acabar amb l’estratègia de Foment de deixar córrer el temps per evitar enfrontar-se a un problema. «No hi ha més remei que assumir el problema», han destacat fonts de les concessionàries.

Notícies relacionades

La principal amenaça per al pròxim Executiu que sorgeixi de les eleccions del 26-J és que aquest segon acte planteja obertament la possible inconstitucionalitat del reial decret llei 1/2014, que va reduir la responsabilitat patrimonial de l’Administració, i posa en marxa el compte enrere per aclarir si, com han denunciat des d’entitats financeres fins a inversors i companyies, s’ha atemptat contra la seguretat jurídica del país. 

ALTERNATIVES

Al final, no hi haurà gaires alternatives. Si les autopistes no poden ser dels bancs –principals creditors, amb 3.700 milions d’euros– hauran de ser de l’Estat, i l’única manera que això no sigui un pou sense fons perquè continuen sent deficitàries, serà compensar les pèrdues amb els beneficis de la resta de vies que sí que són rendibles. Es tracta d’una fórmula que ja va plantejar la banca quan es negociava una sortida per a la situació actual. Aleshores, el Ministeri de Foment va desestimar aquesta alternativa. La situació i la solució han canviat, la clau és qui l’aplicarà.