TRANSPORT AERI

Les mesures de l'equipatge de mà permès de les 20 aerolínies principals

Companyies com ara Vueling fixen en 55 x 40 x 20 centímetres la mida màxima de les maletes de cabina, però Ryanair cobra per pujar-les a bord

Informació actualitzada el 10-10-2018 amb els últims canvis en els vols de Ryanair

6734856 59

6734856 59 / MAITE CRUZ

8
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras

En la preparació delsviatges amb avió, a més d’escollir la destinació i l’ allotjament, s’ha de tenir en compte quin equipatge cal emportar-se. Hi ha qui no està disposat a facturar maletes i que prefereix viatjar només amb l’equipatge de mà. Però ¿quines són les mesures màximes de la maleta de cabina segons aerolínies com araVuelingRyanair i Easyjet? 

LaIATA  es va proposar el 2015 fixar una mida estàndard de 55 x 35 x 20 centímetres per als paquets que es poden pujar a l’avió, però va acabar desistint de la idea. Actualment, les mesures més comunes són 55 x 40 x 20 centímetres (Vueling, per exemple), mentre que els 10 quilos de pes màxim també és el límit més habitual. No obstant, hi ha aerolínies, com Ryanair Wizz Air, que cobren per aquest tipus d’equipatge. A més, les aerolínies accepten ara peces petites extra, tot i que cada companyia especifica les seves condicions:

VUELING

L’aerolínia líderal Prat especifica en la seva pàgina web que els usuaris poden portar "a la cabina de l’avió" una maleta "sempre que no sobrepassi els 10 kg de pes i que les seves mesures no superin els 55 x 40 x 20 cm". "A més, la firma especifica que els clients "poden portar sense càrrec extra un sol element addicional de dimensions substancialment inferiors a 55 x 40 x 20 cm, com pot ser un maletí petit, o una bossa de dona o una càmera fotogràfica o de vídeo." 

RYANAIR

L’aerolínia de baix cost Ryanair permet actualment portar de forma gratuïta fins a la porta d’embarcament dos paquets: una "maleta de mà amb un pes que no sobrepassi els 10 kg, amb unes dimensions màximes de 55 cm x 40 cm x 20 cm", i una "bossa petita que no superi els 35 x 20 x 20 cm. Des del 15 de gener del 2018, els passatgers només poden pujar a la cabina l’equipatge de mà, i es baixa la maleta de rodes al celler de forma gratuïta si no s’ha contractat el servei Priority.

No obstant, a partir de l’1 de novembre, l’empresa cobrarà també per les maletes de mà de mesures habituals (55 cm x 40 cm x 20 cm). Seran 8 euros si es facturen (o 25 euros a la porta d’embarcament) i s’hauran de recollir a la cinta del’aeroport de destinació. El passatger podrà pagar 6 euros pel servei Priority al fer la reserva i, llavors sí, pujar la seva maleta a bord.

Els passatgers només podran viatjar amb una maleta petita de 40 x 20 x 25 centímetres sense cost.

EASYJET

"Tots els passatgers poden portar UNA peça d’equipatge de mà amb una mida màxima de 56 x 45 x 25 cm, incloent-hi les nanses i les rodes. L’espai del compartiment superior a bord de l’avió és limitat, per la qual cosa, en els vols complets, potser hàgim de transportar part de l’equipatge de mà al celler", destaca la companyia. A més, i només per a alguns passatgers, es permet un paquet extra de 45 x 36 x 20 cm en el cas dels "titulars de targetes easyJet Plus, els passatgers amb tarifa FLEXI o els que disposin d’un seient amb més espai per a les cames o a la part davantera".

LUFTHANSA

L’alemanya Lufthansa permet una peça d’equipatge de mà de fins a 8 quilos i mesures de 55 x 40 x 23 cm. Això sí, a més, admet portar "una peça d’equipatge addicional (màx. 30 x 40 x 10 cm, p. ex. una bossa de mà, una bossa d’ordinador portàtil), una maxicosi de nadó o un seient infantil de cotxe o un cotxet/una cadira infantil plegable (transport al celler, en el seu cas), així com cadires de rodes i aparells ortopèdics (p. ex. crosses)."

AIR EUROPA

"A cada passatger se li permet portar una peça de pes màxim 10 kg a classe Turista", explica Air Europa en les seves condicions, i afegeix que les mides màximes permeses són "55 x 35 x 25 cm o bé que la suma de llarg + ample + alt no superi els 115 cm". A més, permet portar addicionalment "una bossa, cartera o moneder que sigui adequat a la indumentària normal de viatge i no s’utilitzi com a contenidor per al transport d’articles que en un altre cas es considerarien equipatge", una "quantitat raonable de lectura per al vol", abric, paraigua i bastó, càmera fotogràfica petita i un ordinador portàtil, entre d’altres.

IBERIA

Les dimensions màximes de la maleta de cabina d’Iberia són 56 x 45 x 25 cm, amb "nansa, butxaques i rodes incloses". A més es podrà portar "un accessori personal addicional", afirma l’aerolínia, que defineix com a "maletí o bossa de senyora o cartera petita o ordinador portàtil", sense especificar mesures.

NORWEGIAN

"Se li permet portar una peça d’equipatge de mà (màxim 10 kg - 55 x 40 x 23 cm), a més d’un petit objecte personal a bord de l’aeronau. El seu article personal (per exemple, petita bossa o maletí per a portàtil) ha de cabre còmodament sota del seient de davant seu", afirma la companyia Norwegian a la seva pàgina web.

BRITISH AIRWAYS

La companyia britànica British Airways permet portar una maleta de 56 x 45 x 25 cm, amb un pes màxim per bossa de 23 quilos. A més, els usuaris podran portar una "bossa o maletí per a ordinador portàtil" de fins a 40 cm x 30 cm x 15 cm.

AIR FRANCE

"Per acceptar-lo a la cabina, l’equipatge ha de tenir les següents dimensions màximes: 55 x 35 x 25 cm (butxaques, rodes i nanses incloses)", afirma la companyia Air France, que, a més, accepta "un accessori" complementari a aquesta maleta. Com a exemples dels paquets extra acceptables, cita "una bossa, un ordinador portàtil, una càmera fotogràfica...". El pes de l’equipatge de mà no pot superar els 12 quilos.

SWISS

L’aerolínia suïssa Swiss fixa com a màxim de l’equipatge de mà una maleta la mida de la qual no superi els 55 x 40 x 23 cm i els 8 kg de pes. A més de l’equipatge de mà permès, "els adults i menors que disposin de seient propi també podran portar a bord" una "bossa de senyora, una bossa per a ordinador portàtil o una cartera amb bandolera (màxim 40 x 30 x 10 cm)".

WIZZ AIR

L’aerolínia Wizz Air és de les més restrictives. A partir de l’1 de novembre del 2018, només permetrà portar a la cabina de forma gratuïta un paquet de 40 x 30 x 20 cm (10 kg màxim). Per pujar una maleta de 10 kg i 55 x 40 x 23 cm de mesures, els seus clients hauran de comprar el servei Wizz Priority (5 euros).

Per a la resta, hi ha la possibilitat de facturar una maleta de fins a 10 kg per 7 euros.

EMIRATES

Els passatgers d’Emirates poden portar dues peces d’equipatge de mà: un maletí i una bossa de mà o una bossa per a vestits. Les dimensions del maletí no poden superar els 45 x 35 x 20 cm; les dimensions de la bossa de mà no poden superar els 55 x 38 x 20 cm; la bossa per a vestits no pot superar els 20 cm doblegada. El pes de cada peça no pot superar els 7 kg.

TURKISH AIRLINES

L’aerolínia Turkish Airlines admet una peça de fins a 55 x 40 x 23 cm a bord sense càrrec extra, que pesi un màxim de 8 quilos. A més, poden portar objectes personals com ara una bossa, una petita càmera (foto o vídeo), tauleta i ordinador portàtil i paraigua (que no acabin en punta).

ALITALIA

Les mides màximes de l’equipatge de mà a Alitalia són “una peça amb un pes no superior a 8 kg” i amb mides màximes de 55 x 35 x 25 cm. A més, també permet portar un maletí, ordinador portàtil, bossa o cotxet per a nens menors de 12 anys.

AEROFLOT

 “La mida màxima d’equipatge de mà ha de ser de 115 cm (55 x 40 x 20)”, assegura Aeroflot. Es pot acompanyar d’altres objectes com ara una bossa de senyora o una cartera de senyor, paraigua, bastó, abric, ram de flors, ordinador portàtil i publicacions per llegir durant el vol.

QATAR AIRWAYS

Qatar Airways permet portar a sobre “una peça, amb un pes màxim de 7 kg”, que no superi els 50 x 37 x 25 cm. “A més de la seva franquícia d’equipatge de mà, també pot portar articles com una bossa de mà de dona o un petit maletí, un abric, capa o manta, un paraigua, un parell de crosses o un bastó, una càmera de fotos petita o uns binoculars, material de lectura limitat, un cabàs de nadó i articles adquirits als establiments ‘duty-free’ el dia del seu vol. Els ordinadors portàtils i les bosses per transportar-los han d’ajustar-se a la seva franquícia d’equipatge de mà”, assegura l’aerolínia.

AMERICAN AIRLINES

American Airlines permet portar “una maleta de mà i un article personal”. La primera ha de tenir unes dimensions màximes de 23 x 36 x 56 centímetres (incloent-hi nanses i rodes). La firma afegeix que “els instruments musicals també es consideren un article de mà i han de cabre al compartiment superior o sota del seient davanter”.

BRUSSELS AIRLINES

55 x 40 x 23 cm són les mides màximes de l’equipatge de mà que accepta Brussels Airlines, que han de tenir un pes màxim de 6 quilos. A més, l’aerolínia permet transportar gratis un abric, un paraigua, una bossa, una càmera o binoculars o una bossa de portàtil, entre d’altres.

DELTA

Notícies relacionades

L’aerolínia americana Delta Airlines permet portar a bord una maleta de 56 x 35 x 23 cm. També es pot portar, a més, una bossa, cartera bossa per a càmeres o bolquers, un ordinador portàtil o un “article d’una mida similar o més petita que els anteriorment anomenats”. A més, permet un abric o paraigua.

MONARCH

Els passatgers de Monarch poden portar “una peça d’equipatge de mà que no superi les mesures 56 x 40 x 25 cm i no pesi més de 10 kg, i una bossa de les botigues de Duty Free de la sala de sortides de l’aeroport”. Addicionalment, “dues peces d’equipatge de mà per separat, sempre que la mida de les dues juntes no superi les mesures 56 x 40 x 25 cm ni els 10 kg, i una bossa de les botigues sense impostos Duty Free de la sala de sortides de l’aeroport”.