Els afectats per l'índex hipotecari IRPH reclamen a l'Audiència que unifiqui la doctrina

La proliferació de sentències contradictòries mobilitza les plataformes de protesta

Protesten per l’augment de les quotes d’entre 200 i 300 euros mensuals. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Josep-Maria Ureta
Josep-Maria Ureta

Periodista

ver +

Un centenar d'afectats per l'aplicació vigent de l'IRPH-entitats s'han manifestat davant l'Audiència Provincial de Barcelona per demanar que s'aclareixi la doctrina judicial sobre les reclamacions que centenars de clients de bancs i antigues caixes han presentat davant els tribunals per considerar abusiva aquesta fórmula de revisió de la hipoteca. Aquest col·lectiu és un dels integrants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), igual que els denunciants de les clàusules terra o dels processos de desnonament.

Es calcula que a Espanya hi ha més d'un milió d'hipoteques la revisió de les quals està sotmesa a les normes de l'IRPH-entitats (índex de revisió del préstec hipotecari), una referència continuadora dels índexs IRPH que tenien caixes i bancs. L'agost del 2013 el Govern va incloure en la llei d'emprenedors (totalment aliena al tema hipotecari) una nova fórmula de càlcul, substitutiu de l'IRPH-Entitats i que anul·lava els llavors vigents de l'IRPH-caixes, IRPH-bancs, i IRPH de la CECA (Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis).

Els efectes van ser en tots els casos gairebé idèntics: els que havien subscrit préstecs hipotecaris amb aquesta fórmula de revisió, aconsellats per la seva caixa o banc per ser suposadament més estable que la referència a l'euríbor, han acabat assumint una càrrega financera molt superior a la prevista. Si es compara amb l'euríbor, sense comptar amb el marge diferencial que s'afegeix a l'índex, els préstecs de l'IRPH arriben a ser fins a dos punts més cars des de fa més d'una dècada. En molts casos, segons van explicar ahir alguns dels manifestants, suposa pagar 300 euros més al mes que un préstec idèntic calculat sobre l'euríbor. Aquesta sobrecàrrega ha fet, en molts casos, que els clients no hagin pogut pagar i hagin sigut desnonats, i per això pertanyen a la PAH.

ANTECEDENTS

Notícies relacionades

Hi ha dos precedents immediats que han mobilitzat els manifestants, a més de la denúncia que al seu dia va fer el Síndic de Greuges de Catalunya. D'una banda, la sentència del jutjat mercantil número 10 de Barcelona, del 20 d'abril passat, contra un banc del qual no s'ha revelat la identitat, en què es diu: “Declaro nul·la per abusiva la clàusula tercera de la contractació” (l'IRPH); condemna l'entitat demandada a “eliminar aquest índex” en el préstec del client, i exigeix al banc que recalculi les quotes com si no existís l'IRPH i torni al client els interessos cobrats, més els interessos d'aquestes quantitats. Com aquesta sentència n'hi ha mig centenar en marxa, que aviat arribaran a l'Audiència si es recorren, cosa habitual que fan tant els bancs si els condemnen com els clients si es desestima la seva demanda.

El segon text que marca la via judicial és un recurs que Kutxabank havia presentat davant l'Audiència Provincial d'Àlaba després d'una sentència en primera instància favorable al client de l'entitat basca. Una part de la resolució judicial apel·la a disposicions de la Unió Europea sobre protecció del consumidor i diu: “Els jutges nacionals estan obligats a deixar sense aplicació la clàusula contractual abusiva a fi que no produeixi efectes vinculants per al consumidor, sense estar facultats per modificar-ne el contingut”.