ESTADÍSTIQUES SOBRE OCUPACIÓ

¿Quines diferències hi ha entre l'EPA i l'atur registrat?

L'Enquesta de Població Activa també compta els aturats no inscrits al Servei Públic d'Ocupació

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Les estadístiques sobre l'atur existents, l'Enquesta de Població Activa (EPA) i la desocupació registrada, poden portar a confusió, encara que es tracta d'indicadors diferents. Per un costat, el Ministeri d'Ocupació publica cada mes les dades sobre demandants de feina inscrits al Servei Públic d'Ocupació Estatal (Sepe). Per un altre costat, l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que depèn del Ministeri d'Economia, fa públiques cada trimestre les dades de l'EPA.

Les dues estadístiques mesuren paràmetres diferents, encara que tant l'EPA i el Sepe (antic Inem) solen coincidir en les tendències. L'EPA es porta a terme mitjançant una enquesta a tot Espanya per detectar l'evolució del mercat laboral amb les dades bàsiques de població activa, és a dir, els que treballen o busquen feina, els treballadors en actiu i els desocupats. Els resultats de l'EPA es basen en una mostra de 65.000 vivendes que permeten arribar a una població d'unes 180.000 persones, segons les estimacions de l'INE. Els aturats comptabilitzats per l'EPA han d'estar sense feina, almenys, la setmana anterior a la realització de l'enquesta.

¿QUÈ ÉS UN PARAT?

En canvi, el Sepe elabora les seves estadístiques amb els demandants de feina inscrits a les oficines públiques, que no són tots els desocupats que busquen feina. De fet, el Sepe també ofereix altres taules amb més demandants de feina a l'incloure els que considera legalment com a aturats i altres com a estudiants que participen en cursos o prejubilats. 

Amb les últimes dades disponibles, l'EPA corresponent al primer trimestre del 2016 detecta 4.791.400 aturats, un 19% més que els 4.011.171 que havia comptabilitzats el Sepe al finalitzar abril. La comparació de l'EPA de finals de març amb la dada del Sepe del mateix mes suavitza la diferència de desocupats de 780.000 a 696.000.

Notícies relacionades

Malgrat les diferències, l'estadística que es té en compte a la Comissió Europea és la de l'EPA perquè és l'homologada en termes de l'oficina d'Eurostat. Com a conseqüència, la taxa d'atur, que al març estava en el 21%, és la de l'EPA. Des de fa uns quants anys, el Sepe va deixar de donar la dada de taxa d'atur basada en els seus registres, que sempre era més baixa que la de l'EPA.