Puerto Rico incorre en un impagament massiu del seu deute

El governador prioritza els serveis bàsics a la població sobre el pagament als creditors

PR01.SAN JUAN (PUERTO RICO), 01/05/2016.- Puertorriqueños marchan hoy, domingo 1 de mayo de 2016, durante una manifestación por el Día Internacional de los Trabajadores en San Juan (Puerto Rico). Los manifestantes rechazan la propuesta de una junta de control fiscal como medida para atender y resolver la llamada crisis fiscal. EFE/THAIS LLORCA

PR01.SAN JUAN (PUERTO RICO), 01/05/2016.- Puertorriqueños marchan hoy, domingo 1 de mayo de 2016, durante una manifestación por el Día Internacional de los Trabajadores en San Juan (Puerto Rico). Los manifestantes rechazan la propuesta de una junta de control fiscal como medida para atender y resolver la llamada crisis fiscal. EFE/THAIS LLORCA / EFE / THAIS LLORCA

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El calvari financer que viu Puerto Rico no para d'agreujar-se. El seu Govern va anunciar ahir a la nit una moratòria en el pagament de 422 milions de dòlars en títols de deute que vencen aquest dilluns, i que suposa la suspensió de pagaments més gran fins a la data per a la petita illa caribenya, asfixiada per la falta de liquiditat. Estat lliure associat dels Estats Units, Puerto Rico només té 3,5 milions d'habitants, però el seu deute públic supera la de 48 estats de la Unió. Només Califòrnia i Nova York deuen més diners.  

En un discurs televisat, el governador Alejandro García Padilla va afirmar que l'illa viu "la pitjor crisi fiscal i humanitària de la seva història" i va culpar el Congrés federal a Washington d'haver permès que s'arribi a la situació actual. "A l'enfrontar-nos amb la falta de liquiditat per satisfer tant les necessitats dels nostres creditors com els serveis de la nostra gent, he hagut de triar. I ho he fet: he decidit que les teves necessitats bàsiques estan per sobre de tot", va dir a la població amb aspecte seriós. Aquesta no és la primera vegada que Puerto Rico incompleix pagaments en l'últim any, però sí la més onerosa. El seu deute públic puja a 72.000 milions de dòlars.

Notícies relacionades

Padilla fa mesos que alerta de la situació i que reclama al Congrés una fórmula que permeti a Puerto Rico reestructurar el seu deute de forma ordenada, com va fer Detroit a partir del 2013. Però l'oposició dels republicans al Congrés i les limitacions que imposa l'estatus especial de l'illa l'hi han impedit. Entre altres coses, els municipis porto-riquenys no es poden acollir a les lleis de protecció de fallides que emparen les municipalitats nord-americanes.

La dramàtica situació econòmica que viu l'illa des de fa una dècada està tenint severes conseqüències socials. El 45% de la població viu en la pobresa, gairebé el doble que a Mississipi, l'estat amb més pobres dels EUA, i cada setmana 1.600 porto-riquenys abandonen l'illa per instal·lar-se en el territori continental nord-americà, privant el seu Govern dels ingressos fiscals que tant necessita per reflotar les arques públiques.