ELS PAPERS DE PANAMÀ

Núñez i la seva família van tenir dues societats a les illes Verges

El promotor va constituir les firmes amb el bufet Mossack Fonseca el 1999 i les va liquidar el 2004

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El promotor immobiliari i expresident del FC Barcelona José Luis Núñez Clemente va ser el beneficiari, juntament amb els membres de la seva família més pròxima, de dues societats instrumentals a les illes Verges constituïdes pel bufet Mossack Fonseca, segons publica aquest divendres 'El Confidencial', a partir dels denominats 'papers de Panamà'. El 2 de febrer de 1999, es van constituir les dues firmes, Marlur Limited i Thelway Investments Inc, totes dues amb el mateix capital, 50.000 dòlars, i amb seu a Tórtola, capital del paradís fiscal caribeny de les illes Verges.

Les dues societats 'offshore' es van liquidar a finals del 2004, a petició dels clients, segons una carta del bufet panameny. El 2004 també es va constituir la sicav de la família Núñez, NN 2003 Inversions, que es va inscriure en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb data del 10 de maig d'aquell any. Aquesta sicav va arribar a ser una de les més grans d'Espanya i va acumular més de 76 milions el 2011. En la actualitat, el seu nivell d'inversions s'ha reduït de manera dràstica i al tancament del 2015 la xifra es va rebaixar a cinc milions, segons consta en la informació oficial de la CNMV citada per 'El Confidencial'.

El bufet legal Martell Abogados, que representa ñez i Navarro, s'ha limitat a assenyalar en un breu comunicat remès al diari digital que "l'estructura societària internacional que va tenir el grup, avui extingida, va quedar al corrent de les seves obligacions formals i materials davant la Hisenda Pública espanyola".

Notícies relacionades

Les dues societats dels Núñez estaven vinculades a dos comptes a Suïssa al banc UBS a Ginebra, dels quals es desconeix el saldo i també si van ser regularitzats en l'amnistia fiscal de Mariano Rajoy el 2012. A l'haver-se liquidat les societats de les illes Verges el 2004 no es pot atribuir possible delicte fiscal als beneficiaris, si n'hi hagués, ja que aquest delicte prescriu al cap de 10 anys. 

El moment de constitució d'aquestes societats que es van situar en paradisos fiscals coincideix amb l'inici de l'escàndol d'Hisenda pel qual José Luis Núñez va ser condemnat  gairebé 15 anys després per haver comprat favors a càrrecs del fisc. En les dues societats a les illes Verges, a més del patriarca de la família hi apareixen com a beneficiaris i amb poders la dona de Núñez, Maria Lluïsa Navarro; i els seus dos fills: Josep Lluís Núñez Navarro i Josep Maria Núñez Navarro. En una, Marlur, també hi va ser apoderat un advocat barceloní, Juan Ignacio Brugueras, que va ser vicepresident del FC Barcelona durant l'època del 'nuñisme'. Brugueras també ha exercit com a administrador d'alguna societat de gestió immobiliària del grup Núñez i Navarro i és soci del mateix bufet que defensa Iñaki Urdangarin.