ESCÀNDOL MUNDIAL

¿Què són 'els papers de Panamà'? Set claus

Petita guia sobre els punts clau per entendre la filtració d'evasors en paradisos fiscals més gran de la història

PANAMÀ / RAMON CURTO

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1) ¿Què són 'els papers de Panamà'?

1) ¿Què són 'els papers de PanamàLa filtració de documents més gran de la història. El diari alemany 'Süddeutsche Zeitung' i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) han tingut accés a documents fins ara secrets del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, considerat el quart proveïdor mundial de paradisos fiscals. A Espanya, han sigut difosos per La Sexta i 'El Confidencial'

La revelació inclou més d'11,5 milions d'informacions internes que desvelen com milers de persones amaguen el seu patrimoni en societats situades en paradisos fiscals. La informació que ara surt a la llum mostra l'activitat de la firma des del 1977 fins al desembre del 2015. Un equip de 370 periodistes de 76 països ha treballat durant un any en l'anàlisi d'aquests documents.

2) ¿Què és i com actua Mossack Fonseca?

2) ¿Què és i com actua Mossack Fonseca?El nom clau dels Panamaleaks. Aquesta firma d'origen panameny actua en una xarxa mundial proporcionant als seus clients societats ‘offshore’, és a dir, creant companyies que es beneficien de la legislació de paradisos fiscals com Suïssa, Xipre, Singapur o les illes Verges britàniques que els permeten així evadir impostos i la regularització dels seus diners. La firma té seus en 35 països al voltant del món, cosa que fa que la revelació dels seus documents interns tingui un impacte global sense precedents.

Mossack Fonseca ja havia estat en altres ocasions sota la lupa de la justícia. Els reporters de 'Süddeutsche Zeitung' haurien accedit a una font confidencial de la firma pocs mesos després que els tribunals alemanys citessin alguns documents secrets en una sèrie de judicis que es van produir a inicis de l'any passat.

3) ¿Per què és una revelació tan important?

3) ¿Per què és una revelació tan important?Ni Julian Assange amb Wikileaks, ni Edward Snowden ni la famosa llista Falciani van proporcionar una revelació tan massiva de dades. Malgrat que es tracta d'assumptes diferents, 'els papers de Panamà' suposen una fita històrica per al periodisme d'investigació i una dura denúncia dels paradisos fiscals i les facilitats que centenars de personalitats mundials tenen per ocultar els seus diners en l'ombra.

Els documents filtrats, d'una mida de 2,6 terabytes, contenen informació sobre 214.488 entitats ‘offshore’ connectades a gent de més de 200 països i territoris. Entre ells, n'hi ha prop de 2.000 amb seu a Espanya. Aquesta revelació permet per primera vegada en la història veure les entranyes del sistema financer mundial i veure com els moviments pels seus forats foscos alimenten la delinqüència. També es tracta de la col·laboració periodística més gran de la història, en què s'ha treballat en 25 idiomes diferents.

4) Grans noms a la picota

4) Grans noms a la picotaUn altre dels aspectes que han revelat els 'papers de Panamà' és la implicació de centenars de personalitats mundials de primer ordre, que van des del món polític al cultural passant per l'esportiu. La filtració assenyala directament 12 caps d'Estat, entre els quals destaquen el president rus, Vladímir Putin; l'argentí, Mauricio Macri; l'ucraïnès, Petró Poroixenko i el rei Salman bin Abdul-Aziz, de l'Aràbia Saudita. A la llista també hi figuren noms associats a la política o altes esferes de poder com Ian Cameron, pare del primer ministre britànic, David Cameron, o Pilar de Borbó, germana de Joan Carles I.

La inclusió de celebritats també ajuda a donar més ressò global a l'escàndol. Als documents hi figuren els noms de personalitats com el futbolista argentí Leo Messi o el cineasta Pedro Almodóvar, entre altres.

5) ¿És il·legal l'ús de paradisos fiscals?

5) ¿És il·legal l'ús de paradisos fiscals?No. Recórrer a societats i estructures empresarials situades en paradisos fiscals és legal. Hi ha raons lícites que poden portar algú a mantenir el seu patrimoni en un territori amb més beneficis fiscals o amb menys intromissions de la seva jurisdicció. Mossack Fonseca ja ha assegurat que ells compleixen amb la legislació en contra del blanqueig de diners i que no entrarà a valorar si algun dels seus clients ha utilitzat el seu sistema per a fins il·legals.

Malgrat això, en un món globalitzat i interconnectat els paradisos fiscals també han obert la porta a l'evasió de capitals. Així, han registrat l'activitat econòmica de certs grups o persones en llocs en què realment no se situen i han recorregut únicament als serveis del país en qüestió per evitar la regulació de fons que poden tenir un origen sospitós. Com va apuntar irònicament l'exministre del gabinet britànic Vince Cable, els paradisos fiscals són “llocs assolellats per a gent fosca”.

6) ¿Quines repercussions ha tingut?

6) ¿Quines repercussions ha tingut?Són molts els grans noms implicats en aquest escàndol de proporcions titàniques. Segons apunten diversos mitjans esportius, el davanter del Futbol Club Barcelona Leo Messi presentarà una denúncia contra els responsables de la filtració que l'acusen d'haver constituït una societat panamenya per seguir evadint diners a Hisenda després que el juny del 2013 es donés a conèixer que havia esquivat tributar fins a 4,1 milions d'euros.

A nivell polític, el Kremlin no ha donat importància a les filtracions i ha assegurat que són un atac al president Putin. A Islàndia, el primer ministre Sigmundur David Gunnlaugsson, un dels principals implicats en les revelacions, s'ha vist entre l'espasa i la paret. Preguntat en una entrevista a la televisió sueca per la seva relació amb la companyia Wintris, a què se'l vincula, el líder islandès ha respost amb una reveladora imatge que podria precipitar les peticions de noves eleccions a l'illa nòrdica.

7) Encara hi ha joc

Notícies relacionades

7) Encara hi ha joc

Com ja va fer l'exanalista de la CIA Edward Snowden al revelar l'espionatge massiu dels serveis de seguretat nacional dels Estats Units (NSA), les plomes darrere dels 'papers de Panamà' s'han guardat un as a la màniga. Les revelacions se seguiran destapant fins a finals de maig.