MWC 2016

Barcelona, capital mundial del mòbil amb el Mobile World Congress

Les grans empreses del sector desembarquen a Barcelona per prendre les decisions que canviaran el món

Mòbils més intel·ligents, el 5G i el grafè, protagonistes de la fira

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La indústria mòbil contribueix en un 4% anual al PIB mundial. Més de la meitat de la població té activa una subscripció mòbil a internet, i hi ha 7.300 milions de persones i objectes connectats a la xarxa en aquests mateixos moments. Les xifres del sector mòbil parlen per si mateixes, però el més important és que el futur d'aquesta indústria es decideix cada any a Barcelona, en el Mobile World Congress (MWC).Mobile World CongressMWC La gran fira de tecnologia mòbil torna aquesta pròxima setmana a Barcelona, on s'establiran les bases tecnològiques d'un futur que passa pel 5G, el grafè dispositius encara més intel·ligents.

La gran cita de Barcelona reunirà els líders del sector, que han desembarcat ja en massa a Catalunya omplint vols, hotels i apartaments. Empreses com Samsung, Microsoft, Sony, Huawei, Google o LG realitzen un impressionant desplegament (de personal i econòmic) per assistir a una fira considerada de referència, on la meitat dels gairebé 100.000 assistents que s'esperen són càrrecs directius, i on es prenen decisions que canvien el món: a Barcelona es va gestar, per exemple, la compra de Nokia per Microsoft, o on les empreses anuncien els que seran els seus telèfons estrella per competir amb l'iPhone d'Apple. Directius d'aquesta empresa, l'única gran firma del sector sense estand, també estan ja a Barcelona, encara que els seus moviments són molt més sigil·losos que els de la competència.

L'MWC deixarà a Barcelona uns 460 milions d'euros, i ha suposat la creació de més de 13.000 llocs de treball temporals 460 milions d'eurosllocs de treball temporals, amb una durada mitjana d'entre dos i quatre setmanes i amb sous bastant per sobre de la mitjana (hi ha treballadors que s'agafen festa de les seves respectives feines per treballar els dies de la fira). El repte de la ciutat és mantenir aquests beneficis, i de fet és el clima, les instal·lacions i les facilitats de què disposa la ciutat el que ha fet que la GSMA, organitzadora de la fira, segueixi apostant per Barcelona després d'11 edicions (i amb contracte en vigor fins al 2023). És per això que la vaga en el metro preocupa vaga en el metro , i molt, segons fonts de l'organització. Un pla alternatiu de transport ha sigut dissenyat per evitar molèsties als assistents, però segons les mateixes fonts, l'impacte de la vaga podria provocar una cicatriu difícil d'esborrar: sense oblidar la presència de gairebé 4.000 periodistes de tot el món, l'MWC està a Barcelona perquè fins ara tot ha funcionat (les multinacionals busquen comoditat i que tot flueixi), i a més arran de l'èxit de l'MWC s'ha creat una indústria que dóna feina a milers de persones, s'organitzen més congressos, hi ha inversions...

PER TOTA LA CIUTAT

L'MWC comença oficialment dilluns, però aquest diumenge grans empreses s'avancen i mostren ja les seves novetats aquest diumenge. És el cas de Samsung, Huawei, LG i ZTE, que han organitzat grans actes per tota la ciutat per anunciar al món les seves novetats (la sud-coreana Samsung va reunir l'any passat més de 5.000 persones, i aquest any esperen almenys la mateixa xifra). Altres companyies com Sony, Epson Ericsson, esperaran fins a l'inici de la fira per donar a conèixer les seves innovacions.

L'objectiu de totes elles serà reimpulsar el sector, que ha vist com la desacceleració de l'economia mundial (amb especial atenció al gran mercat xinès) està provocant un menor creixement de les vendes. Segons les xifres de la consultora Gartner, en l'últim trimestre del 2015 les vendes de mòbils intel·ligents van créixer a un ritme del 9,7%, pel 14,4% del global anual (la meitat que el 2014 respecte del 2013, que havia sigut del 28%). Per aconseguir-ho, confien en les habituals millores tècniques (millors pantalles –o segones pantalles en un mateix terminal-, càmera, bateria…), però també en innovacions com els wearables (rellotges i polseres intel·ligents, roba) i sobretot la realitat virtual, cridada a ser un revulsiu per a l'oci electrònic. En aquest camp també hi haurà novetats en el MWC.

Notícies relacionades

En el congrés també es perfilaran canvis en la indústria que acabaran notant els ciutadans. A l'anunci ja realitzat de la desaparició de les SIM físiques SIM físiques (això suposa més facilitat per dotar de connexió tots els dispositius), a l'MWC hi haurà molts avanços relacionats amb les xarxes 5G, és a dir, la pròxima generació de connexió a internet dels dispositius portàtils (fins a 1GB per segon).

Sense oblidar la internet de les coses o el big data, un altre dels avanços del saló serà la possibilitat de començar a veure aplicacions reals del grafègrafè, el material cridat a revolucionar la indústria: permet fer terminals flexibles o bateries de molta més capacitat.