INDEMNITZACIONS MILIONÀRIES

La Fiscalia demana retirar el passaport a l'expresident d'Abengoa

L'expresident Felipe Benjumea i l'exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega declaren a l'Audiència Nacional en qualitat d'investigats

L'excúpula d'Abengoa declara a l'Audiència Nacional

1
Es llegeix en minuts

L'expresident d'Abengoa Felipe Benjumea i l'exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega compareixen aquest dimarts davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela en qualitat d'investigats en el marc de la causa en què s'investiga les indemnitzacions milionàries que van cobrar a l'abandonar la multinacional. La Fiscalia ha sol·licitat al jutge la retirada del passaport de l'expresident de la companyia, així com la seva compareixença en el jutjat cada 15 dies.

La magistrada interroga els antics directius de la companyia d'energies renovables per un presumpte delicte d'administració deslleial que haurien comès al rebre pagaments per valor d'11,48 milions i 4,48 milions, respectivament. L'expresident ha insistit davant la jutge que l'empresa no tenia problemes greus, tan sols tensions de liquiditat, i ha culpat el Govern de la crisi en la qual ha acabat la companyia per haver retirat o reduït dràsticament les ajudes a les energies renovables, el principal negoci del grup. L'exconseller delegat també ha intentat eludir la seva responsabilitat sobre la crítica situació econòmica d'Abengoa i ha explicat que ell només decidia sobre les inversions internacionals. Respecte al fet que el fons d'inversió al qual va passar a treballar després d'abandonar Abengoa apostés a la baixa contra la companyia energètica, just abans que aquesta demanés el preconcurs de creditors, Sánchez ho va qualificar de "casualitat", segons fonts jurídiques.

Lamela va embargar cinc turismes de marca Chrysler, Mercedes o BMW i deu finques que consten a nom de Benjumea, i va prohibir a Sánchez Ortega disposar d'un vehicle Jaguar, encara que a aquest últim li va aixecar l'embargament dies després que presentés un aval bancari per cobrir la seva caució.

La magistrada va acordar els embargaments després d'haver rebutjat admetre les pòlisses d'AIG Europe Limited i XL Insurance aportades per Benjumea i Sánchez Ortega per fer front a les fiances d'11,5 i 4,5 milions d'euros imposades, respectivament, en concepte de responsabilitat civil.

Notícies relacionades

A més, va ordenar també el bloqueig dels saldos que consten en dotze comptes bancaris, incloent-hi tots els productes bancaris, com fons d'inversió, plans de pensions o imposicions a termini fix, que pogués tenir contractats.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 va admetre el 18 de novembre, amb l'informe favorable de la Fiscalia, la querella presentada per dos propietaris de bons d'Abengoa que atribueix a Benjumea i Sánchez Ortega delictes d'administració deslleial i n'hi imputen a més a aquest últim un altre d'ús d'informació privilegiada.