RESCAT D'UNA EMPRESA INDUSTRIAL

El consell d'administració d'Abengoa aprova el pla de viabilitat

La cotització de la companyia es dispara el 50% a la borsa

El full de ruta implica la reducció de la mida de l'empresa a gairebé la meitat

2
Es llegeix en minuts

El consell d'administració d'Abengoa ha aprovat aquesta nit passada el pla de viabilitat de la companyia, que pretén establir un full de ruta per garantir el futur de l'empresa. Aquest aval és el que ha portat els títols d'Abengoa a una pujada a la borsa de més del 50%, i que les accions encapçalessin aquest dilluns les pujades en el mercat espanyol.  

En concret, els títols A d'Abengoa van tancar la sessió borsària amb una pujada del 50,8%, per situar-se per sobre de la cota dels 0,55 euros, el seu valor més alt des de finals de l'any passat. Per la seva banda, les accions Abengoa B, de les que cotitzen un nombre més alt en el mercat però tenen menys drets de vots que els títols classe A, també van registrar en la jornada un repunt de gairebé el 35%, per arribar als 0,213 euros.

El consell d'administració d'Abengoa ha aprovat el pla, elaborat amb el suport de la firma d'assessorament Alvarez & Marsal, que passarà per reduir la mida i focalitzar-se en les activitats de construcció, enginyeria i innovació, sobre les que vol consolidar el seu ressorgiment empresarial. Aquest full de ruta per a la companyia haurà de comptar, a més, amb el vistiplau de totes les parts implicades en el futur del grup: banca creditora i bonistes.

Venda d'actius

El pla de viabilitat contempla la venda d'actius entre els quals s'inclouen la majoria dels immobles considerats no imprescindibles, algunes plantes solars, altres de convencionals i dessaladores, així com grans projectes a Mèxic i altres països, en què proposarà vendre el projecte per quedar-se amb la construcció. No s'hi inclouen les accions de la filial nord-americana Abengoa Yield, de la qual la matriu posseeix el 40% del capital, entre altres coses perquè estan pignorades en el préstec rebut el desembre de la banca creditora per injectar liquiditat. Tampoc es preveu la venda de projectes com els d'Atacama (Xile), la construcció dels quals s'està portant a terme, ni línies elèctriques al Brasil.

ACCIONS DE LA FILIAL

Notícies relacionades

Els bonistes  volen tenir accions de la filial Abengoa Yield com a garantia del préstec de 160 milions que negocien amb l'empresa i que, segons fonts de l'entorn de la companyia, està a punt de tancar-se. També han exigit un interès del 15%, que s'elevaria al 25% en cas d'incompliment. Un símptoma que estimen que el pla de viabilitat tirarà endavant.

El pla per impulsar la Nueva Abengoa contempla una companyia el 50% més petita en termes de benefici brut d'explotació (Ebitda), amb una facturació el 60% inferior als prop de 7.700 milions d'euros ingressats a l'any i amb un deute d'entre 3.000 i 4.000 milions d'euros, enfront dels gairebé 9.000 milions d'euros actuals, segons l'esborrany del pla en què treballa la companyia.

Temes:

Abengoa