EL POLS DE L'OCUPACIÓ

L'atur de llarga durada s'enquista

Els desocupats que fa un any o més que busquen feina sumen prop de tres milions, el 60% del total d'aturats

Les empreses eviten contractar persones d'aquest col·lectiu, que a més pateix una retallada de subsidis

L'atur de llarga durada s'enquista

ARXIU

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID JULIA CAMACHO / SEVILLA

La sortida de la crisi està deixant una gran borsa de aturats de llarga durada amb unes expectatives d'empleo pràcticament nul·les i gairebé sense protecció social. A començaments de la crisi, fa més de cinc anys, les alarmes van saltar per l'augment de la desocupació juvenil com a conseqüència de l'esclat de la bombolla immobiliària. Però el col·lectiu de mayores de 45 o de 50 anys, la gran majoria caps de família, ha sigut al final el que ha entrat en una situació més desesperada ja que les empreses eviten contractar a les persones que porten molt temps en atur. Davant aquesta situació fa un any els agents socials i el Govern van haver de prendre mesures d'urgència davant el tenor de que la previsible contractació el 2015 no les alcanzara, com així ha sigut.

 El nombre de parats de llarga durada (els que porten un any o més buscant empleo sense trobar-lo) roza els 3 milions (2.942.300 exactament), el 60% del total de desocupats, segons les dades de la enquesta de població activa (EPA) del tercer trimestre del 2015, que va xifrar l'atur en 4,8 milions de persones.

 En la legislatura que ha finalitzat, la desocupació entre els mayores de 55 anys ha crescut de forma alarmant fins a superar en una décima el 18%, segons dades d'UGT.

 L'AVÍS DE LA COMISSIÓ EUROPEA

 A primers de desembre, l'Executiu estava exultant perquè l'atur, tanto en les oficines d'empleo com en l'EPA, baixava en taxa interanual, però les institucions europees, en el seu control postrescat financer, van donar l'avís: la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE) van advertir a Espanya de que l'atur juvenil i el de llarga durada podrien convertir-se en estructurals si no es prenien mesures.

 El pla de garantia juvenil, mesura estrella del Ministeri d'ocupació amb la tarifa plana com a reclam, preveia beneficiar a un milió de persones, però l'agost del 2015 solo s'havien registrat 86.000, segons les dues institucions europees, que demanaven més “esforços” per estendre els beneficis.

 

El pla de xoc de fa un any 

 Així mateix el programa per a l'activació en l'empleo, aprovat fa un any amb el respaldo dels sindicats i les organitzacions empresarials, per reintegrar al mercat laboral a los que tenen càrregues familiars i han esgotat les prestacions i ajudes es va fixar l'objectiu d'atendre a 400.000 aturats, però el propi ministeri va reconèixer fa un parell de setmanes que el número de beneficiaris era de  82.000 persones. 

 LES DONES MÉS PERJUDICADES

 En el període 2010-2014 l'atur de llarga durada es cebó tanto en homes com en dones, però va créixer més entre aquestes, segons el Institut Nacional d'Estadística (INE). Mentre que la taxa de desocupació de llarga durada de les dones entre 15 i 64 anys a la Unió Europea (UE) és del 49,1%, a Espanya arriba al 53,7%. En homes els percentatges són del 50,1% a la UE i del 53,7% a Espanya.

 Els casos més aguts, no obstant, s'han produït entre els mayores de 45 anys i s'ha anat agreujant en els treballadors de més edat. La baixa qualificació i la carència d'altres habilitats han pogut restar possibilitats a aquests treballadors per tornar al mercat laboral, però el principal obstacle ha sigut un altre: és una regla no escrita que les empreses no contracten a persones mayores amb experiència si no és a baix preu, és a dir, amb un sou de jove, i si no està bonificat. 

 Els sindicats han vingut denunciat el gran número de desocupats que abandonen les llistes de les oficines del servei públic estatal davant la falta de perspectives per a trobar feina. Aquest ha sigut un constant degoteig. Al mateix temps la cobertura de la prestació per desocupació s'ha anat reduint de forma alarmant, i el 54,36% dels aturats registrats el mes de novembre passat (4,1 milions) no rebia aquesta prestació.

 RECORTE DE LES PRESTACIONS

 A això hay que afegir la retallada que des del 2013 han patit els subsidis per als aturats de més edat. El llistó per cobrar va pujar de 52 a 55 anys i es va reduir en un 25% la cotització, lo que devalua la pensió futura i es penalitza a los que tenen família doncs no podran percebre-lo quienes superin el 75% del salari mínim en la suma d'ingressos de tota la família.

Notícies relacionades

 

El 2013 es recortron els subsidos  per als aturats mayores de 50 anys

 La  creació d'empleo d'aquest any, temporal i parcial en la seva immensa majoria, ha pal·liat algunes situacions crítiques, encara que no totes. Diversos treballadors consultats per aquest diari han sortit aquest any de la situació d'aturats de llarga durada i han aconseguit un contracte temporal. Un respiro, però el temor tornarà d'aquí unes setmanes o uns mesos, quan finalitzin els seus contractes. 

Temes:

Ocupació Atur