La jutge reté als exdirectius d'Abengoa les seves indemnitzacions

Admet a tràmit una querella per administració deslleial i ús d'informació privilegiada de l'expresident i exconseller delegat

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La jutge Carmen Lamela ha ordenat als exdirectius d'Abengoa Felipe Benjumea, i Manuel Sánchez, que dipositin, com a responsabilitat civil, al jutjat els gairebé 16 milions d'euros que van percebre com a indemnitzacions a l'abandonar els seus càrrecs uns dies abans que aquest grup entrés en situació de preconcurs de creditors. La magistrada ha pres aquesta mesura a l'admetre a tràmit una querella presentada per dos particulars i al comptar amb l'informe favorable del fiscal.

La togada confirma que Benjumea, expresident del grup, va percebre 11,48 milions d'euros, i Sánchez, exconseller delegat, va cobrar 4,48 milions d'euros. Aquestes quantitats, segons la querella, demostren que tots dos van administrar de forma deslleial la societat. A més, l'exconseller delegat se n'ha anat a treballar al fons d'inversió BlackRock, que ha comprat accions d'aquest grup. Per això, els querellants sospiten que Sánchez hauria pogut fer ús de la informació que tenia sobre la situació real del grup en el seu nou càrrec.

ELS ARGUMENTS

La jutge assumeix els arguments de la fiscalia i sosté que aquests fets han de ser investigats per l'Audiència Nacional perquè afecten el mercat mercantil i l'economia nacional, ja que aquest grup té 6.000 treballadors i s'enfronta a un concurs de creditors, amb un deute acumulat de 20.000 milions d'euros.

Notícies relacionades

La magistrada ha decidit declarar aquesta investigació com a complexa, com li exigeix la nova llei, per evitar que es tramiti en sis mesos. I és que, de moment, ha sol·licitat nombrosa documentació. Concretament, ha demanat a Abengoa que li faciliti totes les dades sobre les indemnitzacions percebudes pels exdirigents del grup. També ha exigit aquesta informació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que, a més, haurà d'informar sobre la compravenda d'accions des de l'1 d'agost a BlackRock.

Així mateix, la togada ha demanat a un jutjat de Sevilla que li remeti l'expedient del concurs de creditors i concedeix un termini de 24 hores a Benjumea i Sánchez perquè dipositin la fiança civil que els ha imposat abans de procedir a l'embargament dels seus béns.

Temes:

Abengoa