El fiscal demana que s'investigui els màxims responsables d'Abengoa per administració deslleial

També que se'ls embargui les indemnitzacions que han percebut al deixar el grup

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La fiscalia de l'Audiència Nacional vol que s'investigui la gestió de l'expresident i de l'exconseller delegat d'Abengoa, Felipe Benjumea i Manuel Sánchez per administració deslleial i demana que se'ls obligui a dipositar les quantitats que han cobrat en concepte d'indemnització quan van abandonar el grup poc abans que aquest es declarés en concurs de creditors.

La querella ha sigut presentada per dos titulars de bons que qualifiquen la gestió d'aquests exdirectius de "horrible" i als quals acusen d'haver cobrat "indemnitzacions o contraprestacions contractuals milionàries" quan coneixien "l'autèntica realitat econòmica financera de l'empresa".

A més, denuncien que Sánchez ha sigut contractat per l'empresa Blackrock, un fons d'inversió, "en què s'hauria beneficiat del seu coneixement de la situació real" de la societat en què treballava. Per al fiscal, l'actuació d'aquests comandaments pot ser constitutiva d'un delicte d'administració deslleial i en el cas de Sánchez a més d'ús d'informació privilegiada.

El fiscal sosté que l'Audiència Nacional és competent per investigar aquests fets perquè el suposat frau ha pogut produir una greu repercussió en la seguretat del trànsit mercantil, hi ha múltiples perjudicats, i la quantia de la suposada defraudació podria afectar l'economia nacional, ja que compta amb 6.000 treballadors, cotitza en borsa, i ha entrat en un preconcurs de creditors al tenir un deute del voltant dels 20.000 milions d'euros.

Notícies relacionades

El fiscal demana a la jutge que admeti a tràmit aquesta querella i declari la investigació complexa, ja que no podrà ser resolta en sis mesos com estableix la recent reforma de la llei d'enjudiciament criminal. També li sol·licita que demani documentació abans de cridar a declarar els exdirectius en qualitat d'investigats.

Per contra, el fiscal s'oposa a tramitar una altra querella presentada per diversos particulars que discrepen "sobre la comptabilització de les pèrdues d'una filial de la societat Abengoa" atribuint a aquests fets "unes pèrdues patrimonials" que quantifiquen en 299.000 euros. El fiscal no observa cap delicte en la descripció d'aquests fets.

Temes:

Abengoa