LA SITUACIÓ DE LA VIVENDA

A Espanya hi ha 389.000 pisos buits nous

La societat de taxació Tinsa preveu que un terç de les vivendes baixi de preu el 2016

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

A Espanya hi ha 389.000 pisos nous buits, el 24,9 % dels acabats des del 2008, que el mercat trigarà a absorbir uns dos anys i mig. La gran majoria és propietat de particulars o dels bancs que s'han quedat amb les que no han pogut finançar. Només el 14% està en mans dels promotors que les van iniciar. A penes el 9% de les reserves està destinat al lloguer.

Les províncies de Madrid, València, Múrcia i Barcelona són les que concentren més immobles desocupats. No obstant, és més revelador saber en quines províncies abunden més les vivendes sense ocupar construïdes en els últims set anys, després de l'esclat de la bombolla immobiliària. Així destaquen Almeria, Conca, Castelló i Toledo on s'acumula un estoc d'entre el 35 i el 40%, segons un informe de la societat taxadora Tinsa.

L'estudi destaca la relació entre la intensitat de la construcció i la bossa de reserva. La crisi no ha moderat la sortida al mercat de vivenda nova que ha acumulat un parc de difícil sortida. És el cas de la província de Toledo on la vivenda construïda després del 2008 representa el 10,6% del parc total, molt per sobre del 6,4% de la mitjana estatal. En aquesta província, la localitat de Seseña és la mostra més clara de les urbanitzacions fantasma que va deixar la bombolla immobiliària.

CASTELLÓ ES DESTACA

Una cosa semblant es pot dir de zones de la costa mediterrània on destaca en concret Peníscola, amb més de la meitat de les vivendes noves desocupades, i Benicarló, amb una taxa entre el 40 i el 50%, les dues localitats a la província de Castelló. A Tarragona el percentatge és del 33%.

La crisi no ha sigut un fre en la construcció malgrat abaixar el ritme. Des del 2008 s'han acabat 1,65 milions que es concentren en 900 dels més de 8.000 municipis de tot Espanya.

 Encara que el temps estimat per a la venda de les vivendes acumulades és de dos anys i mig, el període d'absorció pot elevar-se a quatre anys en les àrees on l'estoc acumulat arriba al 50% del total construït.

TEMPS DE VENDA

Notícies relacionades

Per contra, a les zones on el parc acumulat és de prop del 10% de la nova construcció, el temps de venda s'estima en 18 mesos. En aquestes zones la perspectiva és accelerar la construcció per evitar el desproveïment, com és el cas de les ciutats de Barcelona i Madrid que compten amb un 15% de pisos nous buits.

Els experts del sector consideren que els preus encara poden seguir baixant, sobretot a les zones amb més alta acumulació, amb taxes superiors al 30%. Pel 2016 Tinsa no descarta una reducció de preus per a un terç de l'estoc. No obstant, encara són molts els propietaris que esperen que els preus es recuperin a nivells d'abans de la crisi per treure'ls a la venda.