El Cercle reclama un Govern català estable i respectuós amb la legalitat o noves eleccions

El fòrum econòmic denuncia que la ruptura amb la legalitat de Junts pel Sí i la CUP influeix en els trasllats de seus d'empreses i paràlisi d'inversions

1
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El Cercle d'Economia, l'influent fòrum econòmic empresarial català, acaba d'entrar de ple en el debat polític de Catalunya. La institució que presideix el catedràtic Antón Costas i que té com a vicepresidents Josep Oliu (Banc Sabadell), Marc Puig (Puig) i Artur Carulla (Agrolimen) acaba d'emetre una nota d'opinió en què insta a "formar un govern amb majoria parlamentària estable i respectuosa amb la legalitat". El document puntualitza que "si no és possible, pensem que la via adequada és convocar noves eleccions".

El 'lobby' reacciona així l'endemà de l'anunci de Derby Hotels Collection, el hòlding hoteler de l'empresari Jordi Clos, de traslladar la seva seu social de Barcelona a Madrid. Malgrat que aquesta companyia va justificar la mesura per temes fiscals, al tenir Madrid un marc més beneficiós en termes d'IRPF, patrimoni i successions que Catalunya, la nota del Cercle d'Economia entra de ple a denunciar que l'actual conjuntura política està tenint efectes en l'economia catalana, així com incidència en deslocalitzacions de seus corporatives d'empreses i en decisions d'inversió.

Notícies relacionades

El Cercle considera en la seva nota "indispensable i urgent corregir el rumb que la política catalana ha iniciat amb la declaració aprovada pel Parlament de Catalunya en la seva sessió constitutiva del dilluns 9 de novembre amb el vot dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP". I assegura que tenint en compte les responsabilitats que tenen els seus membres en el món econòmic i financer poden afirmar que "la ruptura de la legalitat que implica aquesta declaració ha tingut, des del minut u de la seva aprovació, efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió, així com en la localització de seus corporatives a Catalunya". 

La inseguretat jurídica i la incertesa empresarial que crea aquesta declaració, segons el Cercle, "són altament perjudicials per a la fortalesa de l'economia catalana, la creació de riquesa i la generació d'ocupació". I afegeix: "Aquests efectes es magnificarien si es confirmés la formació d'un govern de majoria inestable, sotmès a condicions de termini i compromès amb polítiques i regulacions susceptibles de crear una forta incertesa en les empreses, els inversors i els estalviadors". El Cercle es mostra contundent a l'afirmar que aquesta declaració "no només trenca la legalitat", sinó que suposa un risc de fractura social "al no existir ni tan sols una àmplia majoria social a favor seu".