PACTE DE PATRONAL I SINDICATS

Sous sense excepció

L'Acord Interprofessional de Catalunya anima els negociadors dels convenis col·lectius a deixar enrere les retallades salarials

Protestes 8 Manifestació a Barcelona contra el bloqueig de convenis el 2013.

Protestes 8 Manifestació a Barcelona contra el bloqueig de convenis el 2013. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Els negociadors de convenis col·lectius de Catalunya estan a punt de tenir una nova guia. La patronal Foment del Treball i els sindicats CCOO i UGT han arribat a un preacord del nou marc de negociació col·lectiva per a la comunitat fins a l'any 2017. El text de l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) anima els negociadors dels convenis dels treballadors de Catalunya a deixar enrere els «criteris excepcionals» que van marcar les rebaixes patides durant la crisi.

Les tres organitzacions que participen en l'AIC recomanen que els increments salarials que s'acordin en la negociació col·lectiva prenguin en consideració factors com el creixement de l'activitat econòmica, l'augment del consum intern, la millora de la productivitat i de la competitivitat empresarial al considerar que es tracta d'elements clau per a la consolidació de l'activitat i de l'ocupació.

A l'hora de decidir les pujades dels sous, es proposa que es basin «en la realitat i situació general i de cada sector i empresa, superant aquell llarg període en què s'han fixat mitjançant procediments i criteris excepcionals».

A diferència del pacte que van firmar per a tot Espanya la CEOE, CCOO i la UGT, les organitzacions sindicals i patronals de Catalunya no concreten en cap moment les seves recomanacions salarials. L'acord general preveu un 1% per al 2015 i l'1,5% per al 2016. El pacte català sí que recomana la inclusió de fórmules negociades de salari variable basades en «paràmetres objectius i mesurables» relacionats amb el compliment d'objectius de l'empresa. Els sindicats i la patronal consideren que aquesta possibilitat és compatible amb la supressió de «models salarials obsolets i determinats complements improductius».

Dèficits de la reforma laboral

Notícies relacionades

El quart AIC que es negocia a Catalunya pretén moderar algunes de les arestes més problemàtiques de la reforma laboral a les empreses com la flexibilitat i l'allargament de la vigència dels convenis. Els sindicats i la patronal aposten per les fórmules d'èxit en grans empreses com Seat de borses d'hores flexibles per augmentar o reduir l'activitat de la plantilla de manera negociada i amb prou antelació. Per evitar que els convenis desapareguin a l'haver caducat amb els estrictes terminis de la reforma laboral, el preacord estableix mecanismes alternatius com la mediació, la pròrroga, l'arbitratge o l'adhesió a altres acords col·lectius.

Per a la UGT, el preacord suposa «un pas endavant» en alguns aspectes com per exemple els nous instruments per als convenis o com la creació d'un observatori de conjuntura econòmica. CCOO destaca que estan treballant per «cobrir els dèficits de la reforma laboral». Les organitzacions sotmetran el text a consultes internes per decidir sobre la seva firma.