Repsol guanya el 5% més malgrat la caiguda del petroli

La petrolera compensa amb la refinació, la química i la venda de combustibles el descens en producció i exploració

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Repsol comença a treure partit de ser un grup integrat després d'adquirir la canadenca Talisman. La companyia va obtenir en el tercer trimestre un benefici net de 1.399 milions d'euros, el 5% més que un any enrere. El resultat es va obtenir malgrat el retrocés en el negoci d'exploració i producció per la caiguda del 50% en el preu del petroli. Aquest retrocés es va veure compensat per l'alça de la refinació, la química i la venda de carburants.

"La fortalesa del negoci integrat de la companyia ha permès aquest augment en un context marcat per l'important descens dels preus del cru, que han caigut una mitjana del 50% des de començament d'any", afirma la firma presidida per Antoni BrufauEl principal objectiu de l'adquisició de la firma canadenca va ser incrementar la integració del grup per augmentar la diversificació tant d'activitats (que el guany d'unes compensi la pèrdua en les altres) com geogràfica.

De fet, l'àrea de de producció i exploració ha registrat unes pèrdues de 633 milions, davant el guany de 585 milions d'un any enrere. El principal impacte va ser un descens de 329 milions de dòlars en el valor dels inventaris per la caiguda del preu del petroli.

EFICIÈNCIA I PRODUCTIVITAT

En canvi, en refinació i química, el resultat va ser de 1.655 milions, més del doble que en els primers nou mesos del 2014. La companyia, que té Josu Jon Imaz com a principal executiu, s'ha beneficiat de les inversions fetes per millorar l'eficiència i la productivitat de les seves instal·lacions. Això ha permès incrementar el marge de refinació fins als 8,9 dòlars de mitjana, davant els 3,6 del període anterior.

Notícies relacionades

A més, les vendes de productes petrolífers i petroquímics van augmentar fins al setembre el 8,5% i el 5,5%, respectivament.

El grup confia en el pla estratègic 2016-2020, que preveu la venda d'actius per 6.200 milions d'euros durant el període. Fins ara, ja s'ha embutxacat 1.600 milions amb aquesta estratègia. També ha anunciat la reducció de 1.500 llocs de treball a nivell mundial. Al seu torn, ha multiplicat la seva producció després d'integrar Talisman.