SISTEMA FINANCER

Bankia puja el 7,3% més i compleix amb antelació el seu pla estratègic

L'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri guanya 855 milions fins a setembre

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia.

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

Bankia va obtenir un benefici net atribuït de 855 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, que representa un 7,3% més que l'obtingut en el mateix període del 2014, segons ha informat aquest dilluns l'entitat, que compleix amb antelació els objectius del seu pla estratègic.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat que els "ambiciosos objectius" que es va proposar l'entitat fa tres anys en el seu pla estratègic s'han complert "amb antelació" i situen Bankia com una de les entitats espanyoles "més eficients, amb el risc controlat i elevant la seva solvència trimestre a trimestre".

"L'objectiu d'arribar a una rendibilitat sobre fons propis del 10% el tenim a l'abast de la mà, i per això es donen les condicions necessàries per seguir avançant en la devolució de les ajudes rebudes, un camí amb el qual estem fermament compromesos", ha subratllat.

El marge net abans de provisions de l'entitat va augmentar un 0,1%, fins a 1.773 milions, mentre que el marge brut va baixar un 1,6%, fins als 3.030 milions. Per la seva part, el marge d'interessos es va situar en 2.075 milions d'euros, un 4% menys, com a conseqüència que els tipus d'interès es troben en mínims, l'efecte de la retirada de les clàusules terra en les hipoteques que les mantenien i la depreciació dels bons de la Sareb. Sense aquest últim impacte, el marge d'interessos pujaria un 4,3%.

L'entitat ha subratllat que el compte de resultats evidencia una estabilitat dels ingressos, que, unit a la contenció de les despeses i la reducció del cost de risc, permet impulsar el benefici i portar la rendibilitat sobre fons propis al 9,9%.

Els resultats per operacions financeres van mantenir una aportació similar trimestre a trimestre i van acumular 224 milions d'euros des de començament d'any, un 50,1% més. El marge brut va arribar als 3.030 milions d'euros, en línia amb els 3.079 milions d'un any abans (-1,6%).

ES REDUEIX LA TAXA DE MOROSITAT

En els nou primers mesos de l'any el saldo de dubtosos va caure en 2.463 milions d'euros. D'aquesta caiguda, pràcticament la meitat, 1.224 milions d'euros, es va produir en el tercer trimestre, impulsada tant pel descens orgànic com per la venda de carteres.

El saldo de dubtosos es va situar a 30 de setembre en 14.084 milions d'euros. Amb això, la taxa de morositat es va situar en l'11,41%, davant el 12,86% de tancament del 2014 i el 13,63% de fa un any. Mentrestant, la taxa de cobertura passa del 57,6% del desembre al 61,7%.

Bankia aconsegueix reduir la seva morositat al mateix temps que baixa també el volum d'actius adjudicats des dels 2.877 milions de valor net comptable a tancament del 2014 als 2.802 milions de 30 de setembre.

En els nou primers mesos de l'any Bankia va vendre 6.100 immobles, un 77% més.

Notícies relacionades

Per la seva part, el Grup BFA, matriu de Bankia, va aconseguir un benefici net fins al setembre de 1.890 milions d'euros, davant els 1.250 milions d'euros del mateix període del 2014, que representa un increment relatiu del 51,1%.

 

Temes:

Bancs Bankia