PATRIMONI NACIONAL

Ferraris reials a subhasta

Hisenda posa en venda dos cotxes de luxe regalats al rei Joan Carles per 695.000 euros

Els Ferrari del rei Joan Carles, a subhasta / EL PERIÓDICO / VÍDEO ATLAS

2
Es llegeix en minuts

¿Per a què vol un rei dos Ferraris? L'anterior cap d'Estat espanyol, el rei Joan Carles, devia considerar que no era pertinent utilitzar per al seu ús personal els dos vehicles de superluxe amb què el van obsequiar els Emirats Àrabs Units el 2011 i va optar per cedir-los al patrimoni nacional dos anys més tard: un va ser entregat al Govern i l'altre al Museu de la Guàrdia Reial. Ahir, el Ministeri d'Hisenda va posar en venda els dos cotxes mitjançant un anunci al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) pel sistema de subhasta mitjançant el procediment de presentació d'ofertes en sobre tancat. En l'anunci només consta que es tracta de dos cotxes «propietat de l'Administració General de l'Estat».

La venda es realitzarà el dia 6 de novembre vinent i els dos automòbils tindran un preu mínim conjunt de sortida de 695.000 euros. No és el primer obsequi d'aquestes característiques que va rebre la monarquia i que s'ha tornat. El maig del 2013, Joan Carles va renunciar també al iot Fortuna, que li havien regalat els empresaris de Balears, als quals es va tornar.

A diferència del iot, Joan Carles no va arribar mai a utilitzar cap dels dos Ferraris. El país àrab els hi va regalar en ocasió d'una fira temàtica de Ferrari i es van quedar estacionats sense estrenar a dins dels garatges del Palau de la Zarzuela, adscrits a Patrimoni Nacional. De fet, en el plec de condicions de la subhasta consta que els pneumàtics estan «sense ús».

Ofertes fins a final de mes

L'anunci publicat al BOE especifica que un dels dos automòbils, el Ferrari tipus F151, model FF, de gasolina, de color negre, amb quatre places, amb matrícula 0529JHZ, sortirà a subhasta amb un preu de 350.000 euros. L'altre, també tipus F151, Model FF, de gasolina, amb quatre places, però de color gris platejat, amb matrícula 8402HMH, s'oferta una mica més barat: un mínim de sortida de 345.000 euros.

Notícies relacionades

Per accedir a aquesta peculiar subhasta, els interessats hauran de fer efectiva una garantia de 17.500 euros en el cas del primer vehicle i de 17.250 euros per optar al segon. El termini per presentar ofertes vencerà el 30 d'octubre vinent.

Un d'aquests dos Ferraris s'ha mantingut fins ara al Museu de la Guàrdia Reial, ubicat al palau del Pardo, on s'exhibeix una col·lecció de vehicles històrics: Cadillacs i Mercedes Benz antics, així com diversos Rolls Royce, la majoria encara en ús i que s'utilitzen per a comitives oficials o per traslladar caps d'Estat estrangers quan visiten Espanya.