La màxima institució de l'Estat es dota de noves normes

La família reial no acceptarà regals cars ni favors

Felip VI també prohibeix que es rebin serveis gratis que condicionin la seva feina

Els reis Felip i Letizia, dilluns, davant la porta de Brandenburg.

Els reis Felip i Letizia, dilluns, davant la porta de Brandenburg. / AP / FERDINAND OSTROP

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El rei Joan Carles va assistir el novembre del 2011 al Gran Premi de Fórmula 1, que es va celebrar a Abu Dhabi, i va ser obsequiat amb dos Ferrari pel xeic Mohammad bin Raixid al-Maktum, primer ministre dels Emirats Àrabs Units. El Monarca els va cedir a Patrimoni Nacional. No obstant, una escena així no es tornarà a repetir. A partir de l'1 de gener, Felip VI ni tan sols els acceptarà.

Un portaveu va informar ahir  que l'actual cap de l'Estat ha decidit regular el règim de regals que rep la família reial (composta per ell mateix, la seva dona, les seves filles i Joan Carles i Sofia). Tots ells tindran prohibit acceptar obsequis institucionals o personals que comprometin «la dignitat» de la màxima institució de l'Estat i també «favors o serveis en condicions avantatjoses que puguin condicionar el desenvolupament» de les funcions dels seus membres.  Per exemple, volar gratis en algunes companyies.

«A partir del gener, no es podrà acceptar cap servei gratis per no contraure cap deute moral amb ningú», va afegir el portaveu.

PUBLICITAT DELS OBSEQUIS / La Zarzuela ha distingit entre regals institucionals, els que rebin amb motiu d'un acte oficial o els que els ofereixi qualsevol administració, i els personals. En el primer cas, si l'objecte s'accepta perquè està dins «els usos habituals, socials o de cortesia» (segons marca l'article 26.2 de la llei de transparència, que entra en vigor el dia 10 i que afecta la Casa del Rei), la Zar-zuela l'hi entregarà a Patrimoni Nacional. La màxima institució de l'Estat es compromet a publicitar aquests objectes cada any. No s'informarà, en canvi, dels regals personals que s'acceptin.

Notícies relacionades

Els membres de la família reial no podran beneficiar-se de «préstecs sense interès o amb interès inferior al del mercat, ni regals de diners». En aquest últim cas, tornaran els diners o els donaran a una  entitat sense ànim de lucre. Actuaran de la mateixa manera si reben algun premi que suposi una dotació econòmica.

Felip VI, que en el seu discurs de proclamació va deixar clar que és conscient del mal que el cas Nóos ha fet a la institució, també ha volgut redactar un codi de conducta per a tots els treballadors de la màxima institució de l'Estat. Estaran obligats a mantenir «un comportament exemplar que contribueixi» a fer que els ciutadans sentin respecte i confiïn en la institució. També els ha demanat que s'abstinguin de participar en negocis financers o jurídics que suposin un conflicte d'interessos amb les seves obligacions.